KÜLFÖLD

Kiderült, mely országok támogatják a vakcinaútlevelet

Miután az egész világon elkezdték az emberek beoltását, egyre gyakoribb téma a vakcianútlevél. Kell-e igazolni az oltottságot, ha utazni szeretnénk?
  • Szerző: Ripost

Számos ország támogatja az egységes ellenőrzést, az Európai Bizottság közös alkalmazásról fog javaslatot tenni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

Ciprus volt az első uniós tagállam, amely bejelentette terveit, melyek szerint nem kell tesztelniük és karanténba menniük azoknak, akik 2021 márciusától beoltják magukat. Észtország már októberben aláírt egy megállapodást a WHO-val az immunizációs tanúsítványról és Finnországot is meghívta a programba. Belgium támogatja a covid útlevél bevezetését globális és uniós szinten is. Dániába sem kizárt, hogy oltáshoz kötik majd a beutazást, ők szintén dolgoznak az oltási igazoláson. Spanyolország is számon tartja, hogy ki oltatta be magát, de ők egy „fordított típusú oltási útlevelet” vezetnek majd be. Vagyis azokat jegyzik majd be, akik elutasították az oltást, és megosztják majd az adataikat „európai partnereikkel”. Izraelben már készül az oltottak előjogainak kidolgozása, a zöld útlevéllel egyelőre fél évre mentesülnek a karantén alól azok, akik beoltatják magukat.

Fotó: AFP

„A Görögországba történő beutazáshoz semmi esetre sem lesz köthető az oltás” – mondta Görögország turizmusért felelős minisztere. Pozitívan állnak az utazási szezonhoz, remélik jobb év lesz a tavalyinál. Franciaország egyértelműen ellenzi a megkülönböztetést, s mivel a lakosság nagyrésze oltásszkeptikus, így ők kizárták a vakcinaútlevél bevezetését.

És ezeket olvastad már?