KÜLFÖLD

A migránsok hazaküldését szorgalmazza a dán kormány

Dánia talán az egyetlen skandináv ország, melynek következetes a bevándorláspolitikája, és nem öleli keblére a migránsokat gondolkodás nélkül.

Egy, a dán integrációs minisztérium honlapján megjelent nyilatkozat szerint a dán kormány felülvizsgálná a menekültstátusszal Dániában élő szír migránsok jogi helyzetét, mivel a háborús cselekmények egy része már megszűnt a közel-keleti országban, tehát elviekben semmi akadálya annak, hogy visszatérjenek szülőföldjükre azok, akik onnan korábban elmenekültek - írja a Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.


Mattias Tesfaye dán integrációs miniszter az ENSZ adataira hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban körülbelül 100 ezer menekült tért haza Szíriába a környező országokból, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a helyzet folyamatosan normalizálódik a korábban polgárháború sújtotta országban. Ennek tükrében pedig felül kell vizsgálni a Dániában élő szír állampolgárok jogi helyzetét, hiszen ezek az emberek nem jogosultak menekültstátuszra abban az esetben, ha már nincs háború, ami elől menekülniük kéne.

A minisztériumi nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy nem egy nagy egységként tekintenek Szíriára, ahová mindenkit hazaküldenének. Alaposan megvizsgálnák, hogy az ország mely részén folynak még háborús cselekmények, és csak ennek függvényében küldenék vissza a menekülteket. Például Damaszkusz és környékén réges-rég véget ért a háború, ezért oda minden további nélkül visszatérhetnek az emberek, de például a törökök által megszállt észak-szíriai területekről már nem mondható el ugyanez.

A dán kormány szerint jelenleg 900 olyan szír menekült él a skandináv országban, akik visszatérhetnének a szülőföldjükre. A most bejelentett vizsgálat elsősorban az ő jogi státuszukat tisztázná, és ha nincs akadálya, akkor már idén hazaküldenék őket. Ehhez az kell, hogy ne legyen háború Szíria azon területén ahová visszamennek, illetve hitelt érdemlően bizonyítani kell, hogy a hazatérésük után nem szabnak ki rájuk halálbüntetést, és nem lesznek kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak kitéve.

A bejelentést az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) éles kritizálta. Szerintük a Szíriában régóta fennálló háborús konfliktus békés rendezésére egyelőre nincs kilátás, ezért gyilkosság lenne visszaküldeni az onnan menekülőket. Az UNHCR szóvivője, Andreas Steenberg kiemelte, hogy Dániának nincs visszatérési megállapodása Szíriával, ezért a menekültek hazaküldése együttműködést jelentene Bassár el-Asszaddal és kormányával. Az ellenzékben lévő Dán Szociálliberális Párt arra szólította fel a konzervatív kormányt, hogy vegye figyelembe a ENSZ ajánlását és gondolja át a migránsok hazaküldésével kapcsolatos terveit.

Dániában egyébként már évekkel ezelőtt megkezdődött a menekültek jogi helyzetének felülvizsgálata, és lehetőség szerint mindenkit hazaküldtek, akinek nem volt jogalapja arra, hogy országban tartózkodjon. Így fordulhatott elő, hogy tavaly több migráns hagyta el Dániát, mint amennyi odaérkezett: összesen 2250 menekültet és bevándorlót küldtek vissza a származási országába, és csak 1520 menekültstátusz-kérelmet nyújtottak be az országban. A be- kivándorlás számainak különbsége -730, tehát Dániának tavaly negatív volt bevándorlási mérlege, ami utoljára 2011-ben fordult elő.

A migrációs válság csúcsán, 2016-ban 16 ezer bevándorló kért és kapott menekültstátuszt Dániában. Ettől az évtől kezdve azonban folyamatosan csökkent az újonnan érkezők száma, a hazaküldött migránsoké pedig folyamatosan nőtt. Ezt a tendenciát a következő évekre vonatkozóan is szeretné fenntartani a dán kormány.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?