KÜLFÖLD

A migránsoktól már szinte be sem lehet férni a berlini közparkba

A német főváros kellős közepén, 14 hektáron terül el a Görlitzer park, amit a helyiek csak Görlinek hívnak. A hírhedt közterület rendszeres szereplője a német bűnügyi híreknek. Köztudomású ugyanis, hogy a parkban migránsok tucatjai árulják a drogokat szinte zavartalanul.
  • Szerző: WM

A legolvasottabb német napilap, a Bild szinte havonta foglalkozik a parkban uralkodó áldatlan állapotokkal, legutóbb a csütörtöki lapszámukban jelentettek meg egy hosszabb írást róla.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gyakori jelenetek a berlini Görlitzer parkban
Fotó: afp

Az ott leírtak szerint esténként 19 óra után a Görli összes bejáratát színes bőrű drogdílerek lepik el, akik az összes ki- és bemenő járókelőt leszólítják, és drogvásárlásra próbálják rábírni. Nem ritka az sem, hogy a bűnöző életmódot folytató migránsok agresszívvá válnak, ha az emberek elutasítják az ajánlataikat. Január elseje és május 6-a között a berlini rendőrség 27 veszélyes és súlyos testi sértés elkövetése miatt indított eljárást.

Drogfogás a berlini Görltzer parkban
Fotó: afp

A hatóságok azzal mentegetőznek, hogy rendszeresek az ellenőrzések és razziák, szavaik alátámasztása érdekében bemutattak egy jelentés, amely szerint az idei év első négy hónapjában 978 embert motoztak meg igazoltatás során, és ebből 45 embert vettek őrizetbe. Monika Herrmann, az érintett berlini kerület Zöldek színeiben politizáló polgármestere is megszólalt az ügyben, és elmondta:

„A kerület lakói szeretnék, hogy a dílerek a parkban maradjanak. A többség szerint ugyanis a közparkból senkit sem lehet kitiltani.”

A bicskanyitogató magyarázatra többen is úgy reagáltak, hogy a kerület vezetőinek tehetetlensége és a dílerek jelenléte az oka, hogy jó páran kizárva érzik magukat a parkból. Sokan ugyanis már nem is mernek a park közelébe menni. Esténként többen is arról számolnak be, hogy a Görlitzer park olyan, mintha drogvásárt rendeznének, az összes padon dílerek pöffeszkednek, és várják a kuncsaftokat. A Bild és az ARD nevű tévécsatorna riportere is arról beszél, hogy a migránsok a fényképezőgépet látva megfenyegették őket, hogy ha képeket jelentetnek meg róluk, akkor nagy bajba kerülhetnek. Úgy tűnik, a Görliben a drogdílereken kívül már senki nem csinálhat azt, amit akar…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?