KÜLFÖLD

A Moderna vezérigazgatója elárulta, mikor érhet véget a járvány

Meglehetősen derűlátó a pandémia végét illetően Stephane Bancel.

A Moderna vezérigazgatója szerint a koronavírus-járvány 2022 közepén teljesen véget érhet, mivel az oltóanyagtermelés addigra vélhetően eléri azt a szintet, amely fedezni tudja majd a globális igényeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ha megnézzük a gyártási kapacitások iparági szintű bővülését az elmúlt hat hónapban, akkor a jövő év közepére elegendő dózisnak kell rendelkezésre állnia ahhoz, hogy a Földön mindenkit be lehessen oltani”

– fogalmazott a svájci Neue Zürcher Zeitung lapnak adott interjújában Stéphane Bancel, aki azt is hozzátette, hogy hamarosan a csecsemők számára is elérhetőek lesznek a koronavírus elleni vakcinák, valamint különböző emlékeztető oltások azok számára, akinek szüksége lenne rá.

Az amerikai gyógyszeripari óriásvállalat igazgatója arra a kérdésre, hogy az emberiség mikor tud végleg megszabadulni a Covid-19 betegségtől, amelynek már több mint 219 millió fertőzöttje és 4,5 millió halottja van, azt mondta, hogy 2022 után a koronavírussal nagyon hasonló lesz a helyzet, mint a szezonális influenzánál. „Vagy beoltja magát az ember, és akkor biztonságos tele lesz. Vagy nem teszi meg, de akkor kockáztatja, hogy megbetegszik, és esetleg kórházba kerül” – fogalmazott.

Bancel azonban hangsúlyozta, hogy a vakcinával immunizált személyeknek szüksége lesz bizonyos időközönként emlékeztető oltásra, hogy védve maradjanak a koronavírussal szemben. Szerinte a fiataloknak 3 évente, az idősebbeknek pedig évente lesz szüksége „frissítő lövésekre”.

A Moderna koronavírus elleni vakcinája

A Moderna második körös oltása feleannyi hatóanyagot tartalmaz, mint az első dózis, ez pedig lehetővé teszi a vállalat számára, hogy 25 százalékkal több adag vakcinát állítson elő, mint a versenytársai – mondta Bancel, aki megjegyezte, hogy a globális átoltottságot leginkább a rendelkezésre álló vakcina mennyisége korlátozza.

A Moderna koronavírus elleni vakcinája egyébként egy hírvivő RNS (mRNS) alapú, két dózisú védőoltás, melyet eddig közel 100 országban engedélyeztek. A vakcina magas, 93 százalékos hatékonysági aránnyal büszkélkedhet hat hónappal a második oltás beadását követően, ami alig marad el a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok során mért 94,5 százalékos aránytól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?