Létrehozva: 2020.10.01.

A múlt heti párizsi terrortámadás elkövetőjének édesapja büszke fia tettére

„Büszke vagyok arra, amit a fiam tett! 5 fiam van, és mindet feláldoznám Mohamed prófétáért. Az egész város gratulált a fiamnak” – fogalmazott a merénylő édesapja.

A múlt hét pénteki párizsi terrortámadás elkövetőjének Pakisztánban élő édesapja interjút adott egy helyi televíziócsatornának, melyben azt mondta, hogy nagyon büszke fia tettére. A férfi úgy fogalmazott, hogy a fia az iszlámot szolgálta a késes merénylettel, melyhez a szülővárosának minden lakója szívből gratulált – írja a La Provence francia hírportál.

Ahogy arról a RIPOST is beszámolt, szeptember 25-én Párizs belvárosában, a Charlie Hebdo szatirikus magazin korábbi szerkesztőségének közelében egy pakisztáni férfi több embert megkéselt egy hentesbárddal. A támadás következtében két ember sérült meg súlyosabban. Szerencsére az áldozatok állapota azóta stabilizálódott, és hamarosan elhagyhatják azt a párizsi kórházat, ahol jelenleg is ápolják őket.

Az elkövető személyazonosságára apránként derülnek fény. A sajtó először arról számolt be, hogy egy 18 éves Hassan A. nevű fiatalember a tettes. Másnapra azonban kiderült, hogy valójában a 25 éves Zaheer Hassan Mehmood kezdett ámokfutásba, aki 3 évvel ezelőtt érkezett Európába a nyugat-balkáni migrációs útvonalon. Franciaországban kísérő nélküli kiskorú menekültnek vallotta magát, egy körzeti bírósági ítélete pedig megtiltotta a hatóságoknak, hogy orvosi úton állapítsák meg az életkorát, így havi több száz euró állami segély járt neki.

Az támadással foglalkozó kerületi ügyész tájékoztatása szerint Zaheer Hassan Mehmooda támadás helyszínén hagyott egy szatyrot, melyben volt egy kalapács, egy öngyújtó és két üveg lakkbenzin, tehát vélhetően fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo korábbi szerkesztőségének épületét, mert azt hitte, hogy még mindig ott működik a lap. A bárdos támadás valójában egy hirtelen ötlet volt. Tulajdonképpen csak akkor döntötte el, hogy vérengzésbe kezd, amikor meglátta későbbi áldozatait az utcán, akikről azt hitte, hogy a Charlie Hebdo munkatársai.

A gyanúsított a kihallgatásán elmondta, hogy az elmúlt napokban pakisztáni videókat nézett a Mohamed-karikatúrák újrapublikálásáról, ami óriási visszhangot váltott ki az arab világban, és emiatt bosszút akart állni.

„Saját szavai szerint dühében döntött úgy, hogy megtámadja a Charlie Hebdót. Utánanézett, és a rue Nicolas-Appert-t azonosította a szerkesztőség címeként, arról nem tudott, hogy az újság a 2015-ös merényletet követően elköltözött” – fogalmazott az ügyész.

Zaheer Hassan Mehmooda ügye a minap újabb váratlan fordulatot vett, ugyanis a Naya Pakistan televíziónak sikerült meginterjúvolnia a merénylő Pakisztánban élő édesapját.

„Büszke vagyok arra, amit a fiam tett! 5 fiam van, és mindet feláldoznám Mohamed prófétáért. Az egész város gratulált a fiamnak azért, amit tett” – fogalmazott a terrorista édesapja az alig fél perc hosszú beszélgetés során.

Az interjúból több részlet is futótűzként terjedt szét a nagy közösségi oldalakon.

Az apa egyébként abban bízik, hogy Franciaország kiadja Pakisztánnak a fiát, és a helyi bíróság felmenti majd őt a vádak alól. A közép-ázsiai muszlim országban ugyanis bűncselekménynek számít az istenkáromlás, a fia pedig mindösszesen a francia istenkáromlók által közzétett, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt akart bosszút állni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

14 másodperc után meglőtte az év legviccesebb öngólját a válogatott focista - videó

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek