KÜLFÖLD

A német emberek Orbán Viktor politikáját tartják követendő példának

A keleti országok elutasítják, a déliek pedig csalódottak az új migrációs javaslatcsomag miatt – ezzel a felütéssel kezdi cikkét a tekintélyes német napilap, a Welt. A lap szerint az Európai Bizottság frissen bemutatott terve senkinek sem tetszik, bár az okok eltérőek. A Welten olvasható hozzászólásokból pedig az derül ki, hogy az emberek többsége a magyar álláspontot osztja.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az Ursula von der Leyen által bemutatott új elképzelések szerint nem kellene minden európai uniós tagállamban migránsokat szétosztani, egyes tagállamok egyéb szolidaritást vállalva kiválthatnák a kötelező kvóta rájuk eső részét. Ilyennek számítana például az elutasított menedékkérelmű migránsok kitoloncolásának segítése az Európai Unió területéről.

A tervek között azonban szerepel egy olyan bekezdés, amely kimondja, hogy amennyiben a kitoloncolás nyolc hónapon belül nem sikerül a tagállamnak, akkor azt a bevándorlót be kell fogadnia. Többek között ezért is mondják azt a V4-es országok, hogy ebben a formájában a javaslatcsomag elfogadhatatlan.

A Welt cikke kiemelten foglalkozik Orbán Viktor álláspontjával. A cikkhez több mint háromszázan szóltak hozzá pár óra alatt (Fotó: Ripost)

Ezzel szemben például az olasz és a görög kormányok csalódottak, mert úgy vélik, hogy az Európai Bizottság még a tervek szintjén sem elég határozott.

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe utazott, hogy tárgyaljon Ursula von der Leyennel
(Fotó: MTI)

Ezek az országok ugyanis azt szeretnék elérni, hogy minden uniós tagállamnak be kelljen fogadnia migránsokat, ezzel is csökkentve a rájuk nehezedő terheket. Csütörtökön Brüsszelbe utazott Orbán Viktor, hogy a cseh és a lengyel kormányfővel együtt tárgyalásokat folytasson az Európai Bizottság elnökével. A magyar miniszterelnök az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta:

Az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbi javaslatok voltak, azonban a bizottsági megközelítés nem változott. A javaslatcsomagot tekintve nincs áttörés. Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére.

A Welt online kiadásának cikke alatt pár órán belül több száz olvasó szólt hozzá az íráshoz. Az emberek túlnyomó többsége szerint a V4-es országok álláspontja a követendő. A kommentek közül szemezgettünk:

@Roland W.: Németországban 230 ezer kitoloncolásra váró ember él. Talán ezzel kellene először kezdeni valamit!

@Angela G.: A britek most jöttek rá másodszor, hogy miért is volt jó döntés kilépniük az Európai Unióból.

@PATRIOTA.: A V4-ek annak idején a kommunizmustól akartak megszabadulni, erre most nyugatról jön az európai Szovjetunió. Szomorú felismerés…

@Karl-Heinz K.: Köszönet a visegrádi országoknak és Kurz kancellárnak. Maradjatok kemények!

@Mr. Smith: „Ellenállás keleten, csalódottság délen.” Délről jövök, de kelet felé tartok.

@Pauke: Gondolom, Budapesten nem kell a karácsonyi vásárokat és a zsinagógákat betonelemekkel védeni. Miért kellene a kelet-európaiakat arra kényszeríteni, hogy Nyugat-Európa, Németország és Merkel hibáit megismételjék?

@Susanne H.: Miért nem lehet erről az évek óta húzódó őrületről uniós népszavazást tartani. Minden tagállam állampolgárai elmondhatnák, hogy mit gondolnak a migrációról, és e szerint kellene a bizottságnak döntéseket hoznia.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?