KÜLFÖLD

A svéd kormány meleg párok összeadására kötelezné a rabbikat és az imámokat

A svédországi muzulmán és zsidó vallási vezetők vallásszabadságuk megsértésének nevezték a szocialista-zöld kormány legújabb törvényjavaslatát.

A svéd kormánykoalíció kisebbik pártja, a Svéd Zöld Párt egy olyan törvényjavaslatot készül benyújtani a parlament elé, amely illegálissá tenné az azonos neműek házasságának megtagadását. A tervezet nem titkolt célja, hogy az imámokat és a rabbikat homoszexuális párok összeadására kötelezzék – írja a Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.


A kisebbik kormánypárt azzal indokolta a törvénymódosítási indítványát, hogy sok muzulmán és zsidó vallású homoszexuális pár képtelen a hitének megfelelően összeházasodni ma Svédországban, mert a rabbik és az imámok nem hajlandóak összeadni őket a szexuális beállítottságuk miatt. Holott a svéd házassági kódex alapján 2009 óta törvényes az azonos neműek házassága az országban, és a házasságkötés szentesítésére jogosult személyek elviekben egyetlen embertől sem tagadhatnák meg a ceremóniát.

Az SVT (Sveriges Television) nevű svéd nemzeti műsorszolgáltató által készített felmérés szerint a 34 Svédországban bejegyzett vallási gyülekezet közül csak 5 ad össze homoszexuális párokat. A gyülekezetek túlnyomó többsége, köztük számos ortodox, muszlim, baptista, katolikus és szentháromság tagadó gyülekezet, ideértve a Jehova Tanúit is, megtagadja a homoszexuális párok házasságkötését.

„A házasság körüli tényleges hatalmat az állam gyakorolja, nem a vallási felekezetek. Ezért van szükség erre a törvénymódosításra, amit ha elfogad a parlament, akkor a jövőben pénzbírsággal lehet majd büntetni a homoszexuális párok házasságkötését megtagadó vallási elöljárókat” – fogalmazott a nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter, Asa Lindhagen az Aftonbladet hírportálnak.

A svédországi muszlim és ortodox közösségek egyébként a vallásszabadságuk megsértésének nevezeték a törvénytervezetet. Habre Hissein, az uppsalai mecset igazgatósági tagja például azt mondta, hogy az azonos nemű párok házasságát tiltja az iszlám, tehát a jövőben sem fognak összeadni ilyen párokat, kerül, amibe kerül.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?