KÜLFÖLD

A tokiói olimpián minden sportolót megbüntetnek, aki a rasszizmus ellen térdepel

Az idén megrendezésre kerülő tokiói olimpián résztvevő sportolók döntő többsége szerint semmi keresnivalója sincs a politikai indíttatású megnyilatkozásoknak a stadionokban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán arra figyelmeztetett egy közleményben, hogy az idén nyáron megrendezésre kerülő 2020-as tokiói olimpián pénzbüntetést fognak kapni azok a sportolók, akik térdre ereszkednek vagy az öklüket a magasba emelik a rasszizmus elleni tiltakozás jegyében – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

Az elmúlt időszakban több baloldali civil szervezet is kritikusan fogalmazott a NOB szabályzatának 50. cikkelyével kapcsolatban, amely tiltja a demonstrációt, illetve a politikai, vallási vagy faji propaganda bármilyen formáját” az olimpiai helyszíneken. Ezért a szervezet sportolói bizottságának elnöke nemrég vizsgálatot rendelt el az előírás jövőbeni alkalmazásáról az olimpikonok bevonásával. A felmérést követően Kirsty Coventry elmondta, hogy a megkérdezett sportolók döntő többsége (70 százaléka) ellenzi a politikai indíttatású tiltakozások bármilyen formáját az olimpiai játékokon.

„Élsportolóként nem szerettem, ha valami elvonta a figyelmemet a versenytől. Ezt ma is így érzem”

- fogalmazott Kirsty Coventry olimpiai és világbajnok zimbabwei úszó és világcsúcstartó, aki azt is elmondta, hogy helyesnek tartja azoknak a sportolóknak a megbüntetését, akik politikai okokból kifolyólag térdepelnek a dobogón vagy bárhol máshol a stadionokban.

A NOB döntése különösen érdekes annak tükrében, hogy a helyi és a nemzetközi labdarúgó bajnokságokban egyre több játékos térdel le a rasszizmus ellen tiltakozva a mérkőzéseket megelőzően. A szélsőbaloldali Black Lives Matter (fekete életek számítanak – BLM) mozgalommal kezdődött gesztus támogatói szerint ezzel a társadalmi megkülönböztetés elleni küzdelemre szeretnék felhívni a figyelmet. Ezzel szemben az ellenzői egy teljesen fölösleges politikai hangulatkeltésnek tartják a gyakorlatot.

A focimeccsek előtti térdepelés több esetben is nagy hullámokat vert az elmúlt időszakban. A lengyel labdarúgó válogatott tagjai például állva maradtak az Angliával vívott VB-selejtező kezdetén március 31-én. Az mérkőzést követően a lengyel labdarúgó szövetség elnöke jelezte, hogy a féltérdre ereszkedés volt „az utolsó téma, ami érdekelte őket a meccs előtt.„

Jan Tomaszewski, a lengyel válogatott korábbi kapusa, Radio 24-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy nem akarja megmondani, miként viselkedjenek a játékosok. Ugyanakkor kijelentette:

”Teljes felelősségem tudatában ki merem jelenteni, hogy én nem térdelnék. Sas van a mellkasomon, ez engem nem érint. Történelmünkben soha nem volt okunk rá, miért lenne most?„

Az angol válogatott jobb hátsó védője, Kyle Walker térdepel a lengyel-angol VB-selejtező előtt.

Japánban egyébként a koronavírus-járvány ismét felívelő szakaszában van, ezért újra vita tárgyát képezi, hogy megrendezik-e a idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpiai játékokat. A témában pár napja a kormányzó LDP párt főtitkára elmondta: „természetesen fennálló lehetőség, hogy Japán mégsem rendez olimpiát az idén.”

A szervezőbizottságának elnöke szerint ugyanakkor a koronavírussal fertőzöttek növekvő száma ellenére Japán nem gondolkodik abban, hogy mégsem rendezi meg a tavalyról idénre halasztott játékokat.

„Számos különböző aggály vetődik fel, de a tokiói olimpia szervezőiként mi nem gondolkodunk az esemény lemondásában” - idézte az MTI Hasimoto Szeikót, a szervezőbizottság elnökét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?