Létrehozva: 2021.03.19.

A WHO kérte az országokat, hogy továbbra is használják az AstraZenecat

Az AstraZeneca Covid-19 elleni oltásáról rendelkezésre álló adatok nem utalnak megnövekedett vérrögképződési körülményekre.

Az AstraZeneca/Oxford oltása felhasználásának folytatására szólította fel pénteken az országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO), csatlakozva az európai és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság hasonló állásfoglalásához.

„Felszólítjuk az országokat, hogy továbbra is használják ezt a fontos, Covid-19 elleni védőoltást” – közölte genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Fotó: AFP

A főigazgató azután beszélt erről, hogy a WHO Globális Vakcinabiztonságossági Tanácsadó Bizottsága (GACVS) közleményben állapította meg: az AstraZeneca Covid-19 elleni oltásáról rendelkezésre álló adatok nem utalnak megnövekedett vérrögképződési körülményekre. A szakértői bizottság közölte, hogy továbbra is folytatja a vizsgálatódást bármilyen mellékhatás esetében.

„Az AstraZeneca védőoltása különösen fontos, mert több mint a 90 százalékát teszi ki a COVAX keretében szállított oltásoknak” – mondta Tedrosz.

A COVAX programot a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség vezetésével hozták létre, hogy elősegítsék a kis és közepes jövedelmű országok vakcinához jutását.

„Nem kérdéses, hogy a Covid-19 halálos kimenetelű betegség, és az AstraZeneca/Oxford vakcinája segít megelőzni. Arra is fontos emlékezni, hogy maga a Covid-19-betegség okozhat vérrögöket és alacsony trombocita számot” – tette hozzá a főigazgató.

„Tekintettel a fertőzésekkel és a halálesetekkel szemben világszerte tapasztalt hatalmas védelmi képességére, az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltásának (közöttük az Indiai Szérum Intézet által gyártott Covishieldnek) továbbra is nagyobbak az előnyei, mint a kockázatai” – áll a GACVS közleményében.

A 12 szakértőből álló bizottság, amely kedden és csütörtökön tartott virtuális ülést, megvizsgálta az európai, nagy-britanniai, indiai, valamint a WHO globális adatbázisában található adatokat.

„Bár igen ritka és egyedülálló, alacsony trombocita számmal társult tromboembólai történéseket – így agyi vénás sinus-thrombosist (CVST, a stroke igen ritka formája) – jelentettek Európából az AstraZenecával való oltás után, nem biztos, hogy ezt az oltás okozta” – áll a közleményben.

Csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vélte úgy, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltás „biztonságos és hatásos”.

A georgiai egészségügy-minisztérium pénteken bejelentette, hogy a továbbiakban csak jól felszerelt egészségügyi központokban oltanak AstraZenecával, miután egy 27 éves ápolónő meghalt, miután beoltották.

A belügyminisztérium közölte, hogy vizsgálatot indítanak, miután az ápolónő, aki megkapta az AstraZeneca oltását és (allergiás) anafilaxiás sokkot kapott, pénteken elhunyt – írta a RIA orosz hírügynökség.

Csütörtökön újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra: 54 ezer adag Moderna és 21 ezer 600 adag AstraZeneca. Ez utóbbi kevesebb, mint harmada a korábban ígért szállítmánynak, és a következő hetekben is csak csökkentett szállítmányok várhatóak. Mindkét oltóanyagot a regisztrált idősek oltására fogják elsősorban használni. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és már több mint 1,5 millió a beoltottak száma és hazánk ezzel immár a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán. A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

life.hu

Fény derült Katalin hercegné és Vilmos legnagyobb félelmére: retteg a hercegi pár

magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

mandiner.hu

Kiszivárgott: így tárgyaltak titokban az oroszok és az ukránok

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett