KÜLFÖLD

Akár a világ lakosságának felét is az orosz vakcinával olthatják be

Egyre több ország érdeklődik a Sputnik V nevű vakcina iránt, aminek 95 százalékos a hatékonysága.

Az oroszországi Gamaleya Intézet által kifejlesztetett Sputnik V nevű koronavírus elleni vakcina iránt immáron több, mint 40 ország mutatott érdeklődést. A szóban forgó államok lakossága összesen körülbelül 3,2 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának durván a fele - írja a Russia Today orosz hírportál.


A Gamaleya Intézet vezető professzorai egy tudományos prezentáció keretében csütörtökön beszámoltak a Sputnik V-el elért eredményeikről az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ). Elmondásuk szerint eddig több, mint 1,2 milliárd adag oltóanyagra érkezett hozzájuk előzetes megrendelés. Világszerte 45 ezer ember bevonásával végeztek már vizsgálatok az oltóanyaggal, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kétfázisú oltásként működő Sputnik V mindkét adagja 95 százalékban biztosított immunitást a koronavírus ellen.

Számos ország, köztünk Venezuela, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország már elegendő mennyiségű orosz vakcinát kapott, hogy megkezdhessék az oltóanyag hatékonyságának laboratóriumi vizsgálatát. A 106 milliós Fülöp-Szigetek kormánya pedig bejelentette, hogy mindenben együttműködik az orosz egészségügyi hatóságokkal annak érdekében, hogy jövő év elején megkezdhessék a tömeges oltást az országban.

Szergej Sobjanin moszkvai polgármester egy ma reggeli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az orosz főváros lakói szombattól hozzáférhetnek a Sputnik V oltáshoz az arra kijelölt oltópontokon. A vakcinát először a frontvonalban harcolók, azaz az orvosok, a tanárok és a szociális munkások kaphatják meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal korábban rendelte el az országos oltási program megkezdését. „A Sputnik V a világ első bejegyzett oltása a koronavírus fertőzés ellen, ez pedig lehetővé teszi számunkra az oltás megkezdését” – fogalmazott a kormányfő.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?