KÜLFÖLD

Albán drogbandák szállták meg Angliát

Egyre többször nehezítik meg az angol és walesi rendőrök dolgát a balkáni bûnbandák - elsősorban az albán drogkereskedők jelentenek fenyegetést a lakosok biztonságára.
  • Szerző: KF

A rendőrségi jelentések szerint az albánok szinte kisajátították a kokain- és crackágazatot, és szervezett bűnözői csoportjaik egyre több tagot számlálnak.

Egy manchesteri esetben például egy 20 fős csapatot sikerült elfogni: bár minden bűnöző Albániából érkezett, csak görög és olasz útleveleik voltak – természetesen mind hamisak. A bandatagok a diszkókat, kocsmákat vonták uralmuk alá, és elég jól jövedelmező lehetett az üzletük, mert lakásaik luxuskategóriásak voltak.

A helyzet már csak azért is problémás, mert Angliában és Walesben is rohamosan nő a kokain és crack okozta halálozások száma: míg 2014-ben még „csak” 247 ember halálát okozták ezek a drogok, 2015-re már legalább 320 áldozatot követeltek.

A Nemzeti Kábítószer Ügynökség (NCA) adatai szerint a drogot közvetlenül Dél-Amerikából szerzik, amely a központjukba, Londonba érkezik, és onnan terítik szét az országban. A bandatagok nem különösebben erőszakosak, ritkán nyúlnak fegyverhez, mégis nagyon hatékony a működésük.

Múlt évben Anglia és Wales börtöneiben összesen 512 albán ült, ezzel ők lettek az ötödik legnépesebb „rabnemzetiség” az országban.

És ezeket olvastad már?