KÜLFÖLD

Az algériaiak azt követelik, hogy Franciaország adja nekik az Eiffel-tornyot!

A gyarmati időkben elkövetett „bűnökre” hivatkozva szeretné megkapni Franciaország jelképét az észak-afrikai ország.

Algéria legújabb kereskedelmi televíziós csatornája, a 2020 októberében indult Lina TV egyik beszélgetős műsorában Mohamed Allal népszerű újságíró Algéria vaskészleteinek kifosztásával vádolta meg Franciaországot, amiért bocsánatkérést követel a korábbi gyarmattartó országtól. A helyi szinten széles körben ismert publicista mindemellett arra szólította fel a francia kormányt, hogy azonnali hatállyal adja vissza az Eiffel-tornyot Algériának – írja a Le Figaro.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Franciaország ellopta Algériától az aranyat, és még az Eiffel-tornyot is. Ellopták tőlünk, de az az algériaiaké, mert a vasat, amiből épült, tőlünk lopták”

– fogalmazott indulatosan Mohamed Allal, aki szerint az Eiffel-tornyot darabokban kéne visszaszállítani Algériába. Hogy utána milyen sorsot szánna az épületnek, arról nem beszélt.

Az Eiffel-torony Párizs egyik jelképe. Nevét a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A torony magassága 324 méter, ebből maga a torony 300 méter, rászerelve 24 méterre magasodik egy tévé-adóantenna.

Az épület 10 ezer tonna tömegű és 12 000 acéldarabból áll, melyeket Pompey-i Fould-Dupont kovács- és acélművekben állították elő. A jarville-la-malgrange-i Vastörténeti Múzeum információi szerint a vállalat főleg az Algéria északi részén található Zaccar és Rouiba, valamint lotaringiai bányákból származó vasat használt, tehát nem túlzás azt állítani, hogy a Eiffel-torony részben Algériából importált vasból épült.

Az 1870-es évektől 1962-ig Algéria gyakorlatilag „gyarmatnak” számított, közigazgatási értelemben viszont Franciaország tengeren túli megyéje volt. A franciák által irányított területek közül Algériában telepedett le a legtöbb anyaországi telepes (körülbelül 1 millió fő), akiket – leszármazottaikkal együtt – mindmáig pied noir-oknak (fekete lábúak, a partraszálló francia katonák csizmájának színe után) neveznek.

Az Eiffel-torony alapzata 1887 decemberében (forrás: Wikipédia)

Mohamed Allal Eiffel-toronnyal kapcsolatos tervei hatalmas visszhangot váltottak ki a közösségi médiában. Az algériai értelmiség szinte kivétel nélkül támogatta az újságíró bizarr ötletét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?