KÜLFÖLD

Amerika úgy tudja, hogy Oroszország bármelyik pillanatban megszállhatja Ukrajnát

Az Egyesült Államok állítólag már az Európai Unió illetékes szerveit is figyelmeztette a feltételezett orosz agresszióról.

Meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Bloomberg üzleti hírportál arról számolt be csütörtökön, hogy Oroszország egy átfogó invázióra készül Ukrajnával szemben, és az amerikai külügyminisztérium már figyelmeztette is ezzel kapcsolatban az illetékes uniós szerveket. A hírportál beszámolója szerint „nyilvánosan hozzáférhető bizonyítékok” és más, az európai kormányokkal eddig nem megosztott titkosszolgálati információk támasztják alá a feltételezett orosz agressziót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Egyesült Államok elsősorban azért tart egy Ukrajnával szembeni orosz inváziótól, mert az elmúlt hetekben Oroszország mintegy kilencvenezer katonát vezényelt az orosz-ukrán határ közelébe. Oroszország szerint egy egyszerű hadgyakorlatról van szó, azonban a tengeren túl ezt másként látják.

„Aggodalomra adnak okot az Ukrajna közelében zajló szokatlan orosz katonai tevékenységről szóló jelentések” – fogalmazott Antony Blinken amerikai külügyminiszter az orosz csapatösszevonásokkal kapcsolatban az ukrán kollégájával, Dmytro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján. „Nem vagyunk tisztában Moszkva szándékaival, de ismerjük a játékszabályaikat. Ha vannak provokációk, azok Oroszország felől érkeznek” – tette hozzá a tárcavezető, aki azt is megjegyezte, hogy Moszkva szándékos provokációi ürügyként szolgálhatnak egy katonai beavatkozásra.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A Bloomberg cikkének megjelenését követően Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy Washington aggodalmai minden valóságalapot nélkülöznek, és Oroszországnak jogában áll csapatokat állomásoztatni bárhol az ország határain belül.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken elutasította a Bloomberg invázóval kapcsolatos információit, melyeket „üres és alaptalan fecsegésnek” nevezett.

„Soha nem terveztünk inváziót, és nem is fogunk, hacsak nem provokál minket Ukrajna vagy valaki más, és nem marad más választásunk a nemzeti szuverenitásunk védelmére” – fogalmazott Peszkov a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?