KÜLFÖLD

Kínos: Amerikai katonák tévedésből lerohantak egy magántulajdonban lévő gyárat Bulgáriában – videó!

A munkások szó szerint sokkot kaptak, amikor hatalmas, csőre töltött gépfegyvereket szegeztek rájuk az amerikaiak.

Az Egyesült Államok szófiai nagykövetsége több bocsánatkérő nyilatkozatot is kiadott az elmúlt napokban, miután kiderült, hogy egy amerikai katonákból álló különleges alakulat tévedésből lerohant és ellenséges elemek után kutatva átvizsgált egy mangántulajdonban lévő bolgár gyárépületet a hónap elején – írja a Bolgár Hírügynökségre (BTA) hivatkozva a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A kínos incidens a Bulgária középső részén található Plovdiv egyik elővárosában történt május 11-én. A jelek szerint az amerikaiak mindent megtettek azért, hogy a malőr ne kerüljön nyilvánosságra, de a gyár tulajdonosa a hétvégén megosztotta a razziáról készült biztonsági kamerás felvételeket az interneten, melyek futótűzként terjedtek a nagy közösségi oldalakon, majd a főáramú média és felkapta a dolgot.

Marin Dimitrov elmondta, hogy az alkalmazottai egy részét kényszerszabadságra kellett küldenie, mivel az „invázió” okozta sokkhatást sokan képtelenek voltak feldolgozni.

Úgy tudni, hogy a 173. légideszant dandár kötelékéhez tartozó, és teljes harci felszerelésben akciózó amerikai katonák épp egy NATO hadgyakorlaton vettek részt az egyik bolgár légibázison, amikor egyelőre ismeretlen okokból elhagyták a gyakorlatra kijelölt területet és betörtek a bioetanolt előállító üzembe.

„Az amerikai hadsereg komolyan veszi a kiképzést, és kiemelten kezeli a katonáink, szövetségeseink és a polgáraink biztonságát. Őszintén elnézést kérünk a vállalkozástól és alkalmazottaitól”

– olvasható az amerikai nagykövetség egyik bocsánatkérő nyilatkozatában.

A bolgár védelmi minisztérium egyébként „nyilvánvaló félreértésként” értékelte az esetet, mely során az amerikai katonák nem alkalmaztak erőszakot a civilekkel szemben”, tehát valójában nem is történt akkora tragédia. (A töltött gépfegyverekkel farkasszemet néző munkások ezt valószínűleg másként gondolják...)

A tárca emellett vállalta, hogy kifizeti az incidenssel kapcsolatban felmerülő anyagi károkat a gyárnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?