Létrehozva: 2021.08.31.

Amerikaiaktól zsákmányolt helikopterekre akasztanak civileket az iszlamista tálibok

A tálibok korábban az ígérték, hogy uralmuk alatt rend lesz Afganisztánban, és nem fognak visszatérni a 90-es évek kegyetlen, iszlamista rendszeréhez.

A nagy közösségi oldalakon több hátborzongató videó is megjelent arról, ahogy tálib pilóták helikopterekre akasztott civilek holttestévvel repülnek Afganisztán második legnagyobb városa, a félmillió lakosú Kandahár felett; feltehetően elrettentés céljából. Meg nem erősített hírek szerint az iszlamisták az elhagyott amerikai légibázisról zsákmányolt Black Hawk helikoptereket, tehát az Egyesült Államok hadseregének gépeit használják a kegyetlen erődemonstrációhoz.

Az Egyesült Államok kormánya mintegy 145 milliárd dollárt költött az elmúlt 20 évben Afganisztánban egy demokratikusan működő, centralizált nemzetállam létrehozására. A pénz legnagyobb részét, 83 milliárd dollárt a hadsereg és a rendfenntartó erők fejlesztésére és fenntartására fordították. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy az afgánok az amerikai adófizetők pénzén az Egyesült Államokban gyártott tankokat, helikoptereket, gépfegyvereket és páncélozott járművek vásároltak, hogy azok segítségével állják a sarat a tálibokkal szemben. Mint ismert, ez olyannyira nem sikerült nekik, hogy az iszlamisták pár hét leforgása alatt átvették a hatalmat az egész ország felett, miután az amerikaiak megkezdték a csapatkivonásokat. Így aztán az afgánok fegyverarzenálja a radikálisok kezére került.

Óvatos becslések szerint a tálibok 22 ezer Humvee terepjárót, 600 darab M1117 típusú páncélozott járművet, 70 ezer gépkarabélyt, 42 ezer terepjárót, 8 ezer csapatszállító teherautót, 4 darab C-130-as katonai repülőt és közel 100 helikoptert zsákmányoltak az afgán kormánycsapatoktól. Ezek közül az amerikai Black Hawk helikopterek a legértékesebbek, melynek darabja 6-10 millió dollár a felszereltségtől függően.

Nem véletlen tehát, hogy a tálibok ezekre akasztották a rendszer ellenségeinek bélyegzett civileket, ezzel is megüzenve Amerikának: köszönik szépen a hátrahagyott hadianyagot.

A tálibok helikopteres kivégzéseiről készült felvételek hatalmas felháborodást váltottak ki az Egyesült Államokban. Jim Banks republikánus párti kongresszusi képviselő például egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón gyalázatosnak nevezte Joe Biden afganisztáni kivonulását, majd hozzátette: „a tálibok jelenleg több Black Hawk helikopterrel rendelkeznek, mint a világ országainak 85 százaléka.”

Kevin McCarthy, a republikánus párt frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott a közösségi oldalán, hogy „Biden több milliárd dollár értékben adott át amerikai katonai fegyvereket a táliboknak, akiknek most több Black Hawk helikopterük van, mint Ausztráliának. Sok szempontból jelenleg kevésbé vagyunk biztonságban, mint 9/11 előtt.”

A tálibok legalább 33 darab, amerikai gyártmányú UH–60 Black Hawk helikoptert zsákmányoltak, melynek darabja alsó hangon 6 millió dollár (1,8 millárd forint).

Az angolszász sajtóban megjelenő hírek szerint a Joe Biden vezette kabinetnek egyelőre fogalma sincs arról, hogy a tálibok pontosan mennyi fegyvert zsákmányoltak az afgán kormánycsapatoktól. Sőt, minden jel azt mutatja, hogy egyáltalán nem is kívánnak tenni az ellen, hogy a radikális iszlamisták hatalmuk megszilárdítására használják ezeket a fegyvereket.

Hank Taylor vezérőrnagy azt mondta egy újságírói kérdésre még múlt héten, hogy az Egyesült Államok „egyelőre nem tesz lépéseket annak megakadályozására, hogy repülőgépek vagy más katonai felszerelések a tálibok kezére kerüljenek.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Gáborékat hagyd békén! Neki is jár a boldogság” – Tóth Gabi válaszolt a provokálónak

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Ezeket a magyarországi kegyhelyeket látnod kell

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya