Létrehozva: 2020.11.26.

Angela Merkel: fel kell függeszteni a síturizmust Európában

Az európai síturizmus felfüggesztését sürgette Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány elleni védekezésről a szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön mondott beszédében.

A kormányfő kiemelte, hogy Németországban október végére ellenőrizhetetlenné vált az új típusú koronavírus terjedése. Az egészségügyi hivatalok nem tudták feltárni és megszakítani a fertőzési láncolatokat, így robbanásszerű emelkedésnek indult a napi új esetek száma. Ezért vezettek be november elején újabb korlátozásokat. Ezek 40 százalékkal csökkentették a fertőzésveszéllyel járó közvetlen érintkezéseket, aminek hatására megállt a fertőzöttek számának exponenciális növekedése.

Angela Merkel német kancellár
Fotó: Afp

„Elképzelni is nehéz, hogy hol tartanánk, ha szó szerint az utolsó pillanatban nem kezdünk hozzá ehhez az össznemzeti erőfeszítéshez” – mondta Angela Merkel, utalva a több gazdasági ágazat működését felfüggesztő és az emberek szabadságát nagyban korlátozó szigorításokra.

A lakosság összefogásával Németország megakadályozta az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését, de „a siker nem tartós”, ahhoz pedig nem fér kétség, hogy csak az emberek közötti érintkezés még nagyobb arányú csökkentésével lehet visszaszorítani a vírust.

Fotó: Pixabay.com

Ezért nem lehet feloldani az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat, hanem valószínűleg egészen januárig, de legalább december 20-ig fenn kell tartani valamennyit – húzta alá a kancellár, ismertetve a tartományi kormányfőkkel szerdán kidolgozott új védekezési terv elemeit. Aláhúzta, hogy Németország a társadalom elöregedése miatt különösen nehéz helyzetben van, mert 26 millió ember – a nagyjából 83 milliós lakosság több mint 25 százaléka – a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozik.

Ezeket az embereket nem szabad arra ítélni, hogy bezárkózva, magányosan várják ki a járvány végét. Mindent meg kell tenni védelmükért, az élet minden területén törekedni kell a közvetlen érintkezések csökkentésére. Így nemcsak a karácsony, hanem a szilveszter is másmilyen lesz, mint eddig, elmaradnak a tűzijátékok, utcai fesztiválok, tömegrendezvények.

Fel kell függeszteni a síturizmust is. A szövetségi kormány igyekszik megállapodásra jutni az európai uniós társországokkal valamennyi síterep lezárásáról. „Az osztrák nyilatkozatok alapján, sajnos, nem úgy tűnik, hogy ez könnyen sikerülhet” – mondtaa német kancellár.

A szövetségi kormány és a tartományok megállapodásával november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat.

Fotó: Shutterstock

Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. Ezek a korlátozások mind érvényben maradnak legalább december 20-ig. A szerdán elhatározott új intézkedések egyike, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak a téli hónapokra csekély összegért 15 – hetente egy – FFP2 minősítésű maszkot biztosítanak, a betegségük vagy a koruk miatt állandó ápolásra szoruló embereknek pedig havonta 30 úgynevezett antigén gyorstesztet, ingyenesen.

Nem változik az a szabály, hogy alapesetben, különösen súlyos fertőzésveszély nélküli helyzetben az ország teljes területén továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 22 268 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez minimális csökkenés az egy héttel korábbi 22 609-hez képest.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem örülnek a fejlesztők a PlayStation 5 Prónak

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek