Létrehozva: 2021.01.13.

Antiszemita botrány Franciaországban: az ételfutárok nem hajlandóak kiszállítani a kóser éttermek főztjét!

A franciaországi zsidók negyede már a kivándorlást fontolgatja az őket ért antiszemita támadások folyamatos növekedése miatt.

Az Európai Parlamentnek és az Emberi Jogok Európai Bíróságának is otthont adó Starsbourgban több esetben is megtagadták az ételkiszállító futárok, hogy helyi kóser éttermek főztjét elvigyék a megrendelőknek – írja a Dernières Nouvelles d'Alsacen (DNA) című elzászi regionális napilap internetes kiadása.

Az egyik kóser étterem tulajdonosának elmondása szerint a Deliveroo nevű ételkiszállító vállalat egyik futárja január 7-én este vett volna fel egy rendelést, amikor megkérdezte, hogy milyen ételeket szolgál fel a vendéglátóhely.

Miután választ kapott, fogta magát és azzal a megjegyzéssel törölte a rendelést, hogy ő „nem szolgálok kizsidókat”.

Az antiszemita incidens után két nappal egy másik strasbourgi kóser étterem munkatársai is hasonló történésekről számoltak be. Ebben az esetben szintén a Deliveroo egyik munkatársa állt el a rendelés kiszállításától, miután megtudta, hogy milyen típusú ételeket főznek a konyhán.

A DNA beszámolója szerint az eseményeket követően mindkét étterem tulajdonosai diszkriminációs panaszt nyújtottak be az Antiszemitizmus Elleni Francia Országos Hivatalhoz (BNVCA).

„Most a rendőrség és az ügyészség szorgalmán múlik, hogy felelősségre vonnak-e bárkit az üggyel kapcsolatban. Jelen helyzetben az éttermek egyetlen esélye a túlélésre az ételkiszállítás. Ezért is különösen aggasztó, hogy a kézbesítőcégek alkalmazottai így reagálnak a vendéglőkre a konyhájuk miatt”

- fogalmazott a sajtónak egyik vendéglátóhely ügyvédje, Raphael Nisand.

A hatósági vizsgálat megindításával egy időben a Deliveroo egy nyilatkozatot adott ki, melyben kijelentették: „Nagyon komolyan vesszük ezt az esetet, és azonnali belső vizsgálatot indítottunk.” Az életkiszállító cég elviekben felvette a kapcsolatot mindkét étteremmel, hogy kiderítsék, mely futárok az érintettek.

A antiszemitizmus sajnos egyre nagyobb problémát jelent Franciaországban, ahol mára minden negyedik zsidó a kivándorlást fontolgatja a mindennapos, vallási alapú atrocitások miatt. A francia Ipsos közvélemény-kutató egy 313 francia zsidó körében végzett közvélemény-kutatásában a megkérdezett 92 százaléka szerint 2011 óta folyamatosan erősödik az antiszemitizmus Franciaországban. 42 százalékuk tapasztalt már valamilyen antiszemita megnyilvánulást és 11 százalékuk személyesen is érintett volt ezekben. A hivatalos adatok szerint az elmúlt évtizedben mintegy 45 ezer zsidó, a franciaországi közösség tizede emigrált Izraelbe, de többen Kanadába vagy az Egyesült Államokba költöztek, illetve az országon belül is megindult a zsidók átköltözése a szempontjukból biztonságosabb térségekbe.

Példátlan módon kezdték szidalmazni az interneten tavaly decemberben a Miss France verseny második helyezettjét, miután kiderült, hogy az édesapja félig zsidó származású. Több politikus a migrációt, a muszlim bevándorlást teszi felelőssé az antiszemita támadásokért. Mint ismert: 2015 óta több ezer francia állampolgárságú zsidó ember vándorolt ki Izraelbe, mert az antiszemitizmus miatt félnek Franciaországban élni. Az elmúlt napok legnagyobb francia belpolitikai botránya után már az ügyészség vizsgálja a támadásokat.

A Facebookon és főleg a Twitteren, ilyen eseményen sohasem tapasztalt, szabályos antiszemita üzenetháborút zúdítottak April Benayoumra. Ráadásul úgy, hogy a versenyben a később győztes normandiai Amandine Petit-vel került szembe, majd végül első udvarhölgynek választották meg. „Hitler papánk téged elfelejtett elpusztítani, Miss Provence„ – írta valaki a Le Figaro tudósítása szerint. „Ne szavazzanak Miss Provence-re. Indokolás: ZSIDÓ!” – olvasható egy másik posztban. „Provence, amióta azt mondta, hogy izraeli, képtelen vagyok elviselni„ – írta egy további internetező.

A szépségkirálynő-versenyt közvetítő TF1 csatorna szintén elítélte az antiszemita üzeneteket, Sylvie Tellier, a „Miss France” társaság elnöke Instagram-fiókján reagálva azt írta, hogy „sokkot kapott„, majd hozzátette, hogy „sajnos 2021-ben még mindig ilyen üzeneteket kell visszautasítanunk...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil