Létrehozva: 2018.01.01.

Atom, európai terv, megosztottság: ezt üzenik a világ vezetői

Az újév beköszöntével a világ nagyhatalmainak vezetõi üzentek a saját népüknek, és természetesen egymásnak is. A legtöbben a 2018-as év kihívásairól beszéltek, de olyan is akadt, aki fenyegetõzéssel kezdte az új esztendõt.

Donald Trump elnök és a first lady a magánklubjukban adtak zártkörű estélyt, amelyen tévékamerák nem lehettek jelen. Az elnök rövid interjút adott újságíróknak, s azt hangoztatta, hogy 2018 fantasztikus év lesz. Az újságírók megkérdezték arról, amit Kim Dzsongun észak-koreai vezető szilveszter délutánján mondott, miszerint az íróasztalán készenlétben áll a nukleáris fegyvereket elindító gomb. Trump azt válaszolta:

Majd meglátjuk!

Az amerikai elnök szokásához híven Twitter-bejegyzésekben is üzent az embereknek, egyik posztjában az elnöksége első évét értékelte. Megemlítette az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot, a veteránügyi minisztérium reformját, a fegyverviselés jogának az alkotmány második kiegészítésén alapuló megőrzését, a republikánus bírók jelölését és az amerikai-mexikói határra tervezett fal várható megépítését.

Íróasztalon az atombomba indítógombja

Az Észak-Korea vezető már nem volt ennyire békés az újévi beszédében. Kim Dzsongun elmondta, hogy Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen, amely mostanra kifejlesztette azt a képességét, hogy nukleáris fegyvereivel csapást mérjen az Egyesült Államok területének bármely részére. Kim Dzsongun hozzátette, hogy ezeket a veszélyes fegyvereket csak akkor fogják bevetni, ha úgy érzik, hogy az országuk biztonsága veszélybe került. Észak-Korea első embere azt is tudatta, hogy egy megsemmisítő háború könnyen kezdetét veheti, hiszen az atomfegyverek indítógombja ott van a dolgozóasztalán.

A nagy terv megvalósítása

Emmanuel Macron francia elnök újévi beszédében azt ígérte, hogy 2018-ban folytatja a megkezdett reformokat, nem utolsósorban a francia-német együttműködésre támaszkodva.

Tudom, hogy Önök közül sokan nem értenek egyet a kormány politikájával, én ezt tiszteletben tartom, és mindig meg fogom hallgatni (...) mindazonáltal nem fog megállítani a cselekvésben

- mondta Macron. A 40 éves államfő nem csak a franciáktól, hanem a többi uniós tagállam állampolgáraitól is segítséget kért. A támogatásukat kérte egy Európa érdekeit szolgáló nagy terv kialakításához, hangsúlyozva, hogy ehhez szüksége van mindannyiukra. Egyúttal arra buzdította az európaiakat, hogy ne hallgassanak se a nacionalistákra, se a kételkedőkre.

Németország megosztott lett

Angela Merkel kancellár újévi beszédben kiemelte, hogy Németország helyzetéről élesen eltérő véleményeket hallani, és megjelent a társadalom megosztottságának érzése is. Az egyik jellemző vélemény szerint Németország csodálatos ország, ahol az alaptörvény értékeinek jegyében zajlik az élet, és amely erős, gazdaságilag sikeres. Olyan ország, ahol minden eddiginél több embernek van munkája, és amelynek a világra nyitott, sokszínű társadalmában erős az összetartás. Egy másik jellemző vélemény szerint túl sok a bűnözés és az erőszak, és azt kérdezik, hogy miként tudjuk rendezni és szabályozni a bevándorlást - fejtette ki Angela Merkel. Aláhúzta, hogy mindkét vélemény a németországi valóságot jeleníti meg, és őt mindkettő munkára ösztönzi.

Putyin köszönetet mondott

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszok országukba vetett hitéért mondott köszönetet újévi beszédében.

Az Újév nálunk mindenek előtt családi ünnep. Úgy tartjuk meg, mint gyermekkorunkban: ajándékokkal és meglepetésekkel, különös melegségben és fontos változásokat várva

- emelte ki az orosz államfő. Váljon jobbá minden ember és minden család élete, legyen mindenki egészséges, szülessenek gyermekek, és örvendeztessenek minket - kívánta Putyin az új esztendőre. Szívből szeretném megköszönni mindenkinek az önmagába és az országunkba vetett hitet, a munkát és annak eredményeit - tette hozzá az orosz elnök.

origo.hu

Sztárok Macron és a kínai elnök díszvacsoráján Párizsban

origo.hu

Itt a világháború, egy EU-tagország katonákat küld Ukrajnába

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Kiürítették a vásárlókkal teli Tescót, nagy baj történt a péntáraknál

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

origo.hu

Mikes Anna elképesztő formában, a legrövidebb szoknyájában tért vissza

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek az életébe boldogságot hoz a Bika újhold

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Tragédia a cirkuszban: családja szeme láttára halt meg a 4 éves kislány

KÜLFÖLD

Harry hiába utazott haza, III. Károly nem akart vele találkozni

KÜLFÖLD

A bébiőrre riadt éjszaka egy édesanya: meghűlt a vér az ereiben attól, amit hallott és rohant át

KÜLFÖLD

Hozzáment örökbefogadott fiához egy anya, majd döbbenetes ok miatt váltak el