KÜLFÖLD

Ausztráliában nem variálnak: megvonják egy terrorista állampolgárságát, aztán mehet Isten hírével

Könnyen precedenst teremthet Ausztrália jobboldali kormányának történelmi jelentőségű döntése.

Peter Dutton ausztrál belügyminiszter bejelentette, hogy megvonják az állampolgárságot Abdul Nacer Benbrika elítélt terroristától, aki december végén fog szabadulni egy szigorúan őrzött titkos börtönből – írja a BBC.

Az algériai születésű Benbrikát, aki 1989 óta él Ausztráliában, még 2005-ben vették őrizetbe, majd 2009-ben ítélték jogerősen 15 év szabadságvesztésre robbantásos terrortámadás-sorozat tervezése miatt. (Többek között az ausztrál labdarúgó bajnokság döntőjének helyszínt biztosító stadiont is a levegőbe akarta repíteni.) A jelenleg 60 éves iszlamista férfi heteken belül szabadulhat, de a hátralévő életét már egészen biztosan nem élheti le Ausztráliában. A szigetország jobboldali kormánya ugyanis úgy döntött, hogy a személye „jelentős terrorfenyegetést jelent”, ezért megvonják tőle az ausztrál állampolgárságát és hazatoloncolják a származási országába.

„Ha olyan személyről van szó, aki jelentős terrorfenyegetést jelent hazánk lakkosságára nézve, akkor az ausztrál törvényekkel összhangban mi mindent megteszünk az ausztrálok védelme érdekében” – fogalmazott a döntéssel kapcsolatban Peter Dutton belügyminiszter.

A hatályos törvények alapján a mindenkor ausztrál kormánynak joga van ahhoz, hogy megvonja az állampolgárságot az olyan személyektől, aki valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik.

A elítélt terrorista ügyvédje nem kívánta kommentálni a történteket.

A kormány döntése egyébként történelmi jelentőségűnek számít, ugyanis Benbrika az első olyan személy, akitől úgy vonják meg az állampolgárságot, hogy még ausztrál földön tartózkodik. A szakértők szerint a kabinet lépése könnyen precedenst teremthet, és a jövőben hasonló sors vár minden terrorizmus vádjával elítélt kettős állampolgárra Ausztráliában.

És ezeket olvastad már?