Létrehozva: 2020.09.26.

Az Egyesült Államokban meghaladta a hétmilliót az igazolt fertőzöttek száma

Az Egyesült Államokban pénteken este meghaladta a hétmilliót a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint.

Az Egyesült Államok jelenleg a járványtól legjobban szenvedő ország a világban. Augusztus 31-e óta egymillió új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 20 ezerrel nőtt a járvány halálos áldozatainak száma is. A vírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben elhunytak száma éppen a héten haladta meg a 200 ezret.

Az elmúlt napokban elsősorban a nyugati parti és a középnyugati tagállamokban szaporodott meg az újonnan azonosított fertőzöttek száma: Wisconsin, Dél-Dakota, Montana, Utah jelentette a legtöbb vírusfertőzöttet. Péntek éjjeli jelentések szerint a keleti parton, a massachusettsi Boston egyik legnagyobb kórházában alakult ki újabb járványgóc. A kórházban 19 új fertőzést diagnosztizáltak, közülük 11 fertőzött az orvosok és az ápolók közül került ki.

Közben Floridában Ron DeSantis kormányzó pénteken rendeletet hozott arról, hogy feloldja az éttermeket, presszókat és szórakozóhelyeket eddig érintő korlátozásokat az állam egész területén. Ez azt jelenti, hogy teljes kapacitással és minimális társadalmi távolságtartási előírásokkal működhetnek. Az intézkedés ugyanakkor lehetővé teszi a városok és települések vezetőinek, hogy egyes korlátozásokat szükség esetén fenntartsanak, bár az éttermek kapacitásainak 50 százalékánál többet nem tarthatnak zárva. Minden olyan esetben, amikor a koronavírusra hivatkozva vezetnek be részleges korlátozást, írásban kell indokolniuk a döntést.

DeSantis a Florida nyugati partvidékén fekvő St. Petersburg városában tartott pénteki sajtókonferenciáján leszögezte: ezzel a gazdaság újraindításának harmadik szakasza is lezárult.

„Ez a döntés nagyon, nagyon fontos a gazdaság egésze számára” – fogalmazott, utalva arra is, hogy a szolgáltatóipart érintő korlátozásokat már korábban feloldották.

Floridát korábban erőteljesen sújtotta a járvány. Több mint 690 ezer fertőzöttet regisztráltak és csaknem 14 ezren haltak meg a fertőzés miatt kialakult szövődményekben.

Idehaza meghalt 12 beteg, az aktív fertőzöttek száma 17 248 fő, írja a kormányzati tájékoztató portál.

950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 23 077 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, írja a portál. Meghalt 12 beteg, így az áldozatok száma 730 főre emelkedett, 5099-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 17 248 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az áldozatok 55%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 589 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya