KÜLFÖLD

Az Egyesült Államokban meghaladta a hétmilliót az igazolt fertőzöttek száma

Az Egyesült Államokban pénteken este meghaladta a hétmilliót a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az Egyesült Államok jelenleg a járványtól legjobban szenvedő ország a világban. Augusztus 31-e óta egymillió új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 20 ezerrel nőtt a járvány halálos áldozatainak száma is. A vírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben elhunytak száma éppen a héten haladta meg a 200 ezret.

Az elmúlt napokban elsősorban a nyugati parti és a középnyugati tagállamokban szaporodott meg az újonnan azonosított fertőzöttek száma: Wisconsin, Dél-Dakota, Montana, Utah jelentette a legtöbb vírusfertőzöttet. Péntek éjjeli jelentések szerint a keleti parton, a massachusettsi Boston egyik legnagyobb kórházában alakult ki újabb járványgóc. A kórházban 19 új fertőzést diagnosztizáltak, közülük 11 fertőzött az orvosok és az ápolók közül került ki.

Közben Floridában Ron DeSantis kormányzó pénteken rendeletet hozott arról, hogy feloldja az éttermeket, presszókat és szórakozóhelyeket eddig érintő korlátozásokat az állam egész területén. Ez azt jelenti, hogy teljes kapacitással és minimális társadalmi távolságtartási előírásokkal működhetnek. Az intézkedés ugyanakkor lehetővé teszi a városok és települések vezetőinek, hogy egyes korlátozásokat szükség esetén fenntartsanak, bár az éttermek kapacitásainak 50 százalékánál többet nem tarthatnak zárva. Minden olyan esetben, amikor a koronavírusra hivatkozva vezetnek be részleges korlátozást, írásban kell indokolniuk a döntést.
DeSantis a Florida nyugati partvidékén fekvő St. Petersburg városában tartott pénteki sajtókonferenciáján leszögezte: ezzel a gazdaság újraindításának harmadik szakasza is lezárult.

„Ez a döntés nagyon, nagyon fontos a gazdaság egésze számára” – fogalmazott, utalva arra is, hogy a szolgáltatóipart érintő korlátozásokat már korábban feloldották.

Floridát korábban erőteljesen sújtotta a járvány. Több mint 690 ezer fertőzöttet regisztráltak és csaknem 14 ezren haltak meg a fertőzés miatt kialakult szövődményekben.

Idehaza meghalt 12 beteg, az aktív fertőzöttek száma 17 248 fő, írja a kormányzati tájékoztató portál.

950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 23 077 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, írja a portál. Meghalt 12 beteg, így az áldozatok száma 730 főre emelkedett, 5099-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 17 248 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az áldozatok 55%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 589 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?