KÜLFÖLD

Az eszméletlenre kínzott amerikai diák szülei benéztek Észak-Koreába

Otto Warmbiert 2017-ben szállították haza Észak-Koreából az Egyesült Államokba. A 22 éves férfi ekkor már öntudatlan állapotban volt, pár nappal később el is hunyt. A szülei a mai napig nem tudták lezárni a történteket, és most bosszút esküdtek a diktatórikus rezsim ellen.
  • Szerző: WM

Két és fél év telt el azóta, hogy a világ összes híroldalának vezető híreiben az amerikai származású Otto Warmbier szerepelt. Ő volt az a fiatalember, aki egy szervezett turistaúton vett részt 2015-ben Észak-Koreában, majd a főváros repterén a kiutazás előtt letartóztatták. A vád szerint ellopott egy propagandatáblát a szálloda faláról, emiatt 2016-ban tizenöt év kényszermunkára ítélték. Másfél évig tartották fogva egy munkatáborban, ahonnan végül 2017 júniusában kómás állapotban hazaszállították az Egyesült Államokba, pár napra rá pedig életét vesztette. Szülei úgy vélik, hogy fiukat megkínozták, és amerikai orvosok szakvéleménye szerint is verés idézhette elő súlyos agysérülését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Éppen ezért az áldozat édesanyja és édesapja a mai napig nem tudták lezárni az ügyet. Cindy és Fred Warmbier pár napja ellátogattak az észak-koreai határhoz, hogy szembenézzenek fájdalmaikkal, útjukon egyedüliként a német Bild című napilap munkatársa lehetett ott.

Gyűlöletet érzek

– kezdi az apa, amikor először néz bele egy távcsőbe, amin keresztül közelebbről láthatja az észak-koreai valóságot.

Otto Warmbier az észak-koreaiak fogságában.
Fotó: Guo Yina / Getty Images

Nem akarom, hogy ez az érzés eluralkodjon rajtam. Ha Észak-Koreát látom, akkor arra gondolok: Ó, Istenem, a halálra pillantok

– teszi hozzá Fred. Az anya percekig néz a távollátóba könnyes szemmel.

Szívesen bemennék az országba, és megmondanám nekik: helló, én vagyok Otto mamája, és utállak titeket, de már nem tudtok fájdalmat okozni. Igazságot fogok szolgáltatni a fiamnak, mert tudom, hogy a jó emberek mindig győzedelmeskednek

- mondja az anya. A szülők kiöltözve jöttek a határhoz. Az apa ismét azt az amerikai zászló mintás nyakkendőt vette fel, amelyet legutóbb a fia temetésén viselt. Az anya nyakában egy Otto feliratú lánc látható. Fred Warmbier a fia halálos ágyán szintén fogadalmat tett fiának, hogy küzdeni fognak érte és az igazságért.

Otto Warmbier szülei
Fotó: McGarvey / Getty Images

Észak-Koreában élni felér egy halálos ítélettel. Ez egy koncentrációs tábor, és aki szökni próbál, azt megölik

– mondja az apa, akik újra és újra belenéz az Észak-Korea felé néző távcsőbe, majd hozzáteszi:

Tudom, hogy Kim Dzsong Un ismeri a fiam nevét. Én azonban azt akarom, hogy az egész ország megismerje, és megtudják, hogy mit történt vele.

Otto szülei a múlt héten Szöulban jelentették be, hogy fel akarják kutatni és be akarják záratni a phenjani rezsim világszerte illegálisan működő vállalatait. A sajtótájékoztatóján Fred és Cindy Warmbier elmondták: elkötelezettek amellett, hogy felelősségre vonják Észak-Koreát, és ennek érdekében fel akarják térképezni Észak-Korea vagyonát. Már jogi eljárást is indítottak, hogy bezárassák például az Észak-Korea berlini nagykövetségének területén működő ifjúsági szállót.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?