KÜLFÖLD

Az idősek elé helyezik a migránsokat a svéd egészségügyben

Az Országos Egészségügyi és Jóléti Tanács iránymutatást dolgozott ki a koronavírusos betegek gondozásának prioritására vonatkozóan. Ennek alapján az idős svéd állampolgárok megmentése nem olyan fontos, mint a bevándorlók orvosi ellátása.
  • Szerző: WM

A svéd sajtóban megjelent hírek meglehetősen nagy felháborodást keltettek a lakosság körében. Az Országos Egészségügyi és Jóléti Tanács frissen kidolgozott iránymutatása ugyanis kerek-perec kimondja, hogy az idős svéd állampolgárok és a korábban krónikus megbetegedéssel regisztrált emberek elé kell helyezniük az orvosoknak az egészséges fiatal migránsokat, ha a koronavírus által okozott tüdőgyulladás miatti kezelés sorrendjéről kell dönteniük. A tanács vezetője úgy fogalmazott, hogy szükséghelyzetben a túlélés esélyét kell szem előtt tartania a doktoroknak, és nem azt, hogy ki milyen állampolgár.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

Dr. Thomas Lindén szerint minden ember egyenjogú, és az orvosoknak nem azon kell gondolkodniuk, hogy van-e a betegnek tartózkodási engedélye vagy mi az állampolgársága, hanem azon kell dolgozniuk, hogy a legjobb ellátást biztosítsák a páciens számára. Lindén úgy látja, hogy a világjárvány okozta szükséghelyzetben az is fontos, hogy az illegálisan az országban tartózkodó migránsok is orvosi ellátásban részesüljenek, így ugyanis lassítani lehet a koronavírus terjedését.

Nem ez az első eset azonban, hogy egyes svéd hatóságok a 2015 után Svédországba érkezett migránsokat részesítik előnyben az őslakos svéd emberekkel szemben. 2016-ban például különféle fogyatékossággal és demenciával küzdő embereknek fenntartott épületet ürítettek ki annak érdekében, hogy azt menekültszállóvá alakítsák át.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?