KÜLFÖLD

Az Iszlám Állam harcosai porig égették Afrika egyik legszebb nyaralószigetét

A terroristák nem öldökölni érkeztek a szigetre, céljuk csak és kizárólag a pusztítás volt.

A magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezet harcosai elárasztották a Mozambikhoz tartozó Vamizi nevű apró szigetet, porig égették az ott található összes luxusszállodát és villaépületet, majd egyfajta független államot kiáltották ki, ahol bevezették a saría törvénykezést – írja a Daily Mail internetes kiadása.


A budapesti V. kerületnél nem sokkal nagyobb hosszúkás földdarab rendkívül népszerű volt az A-listás hollywoodi színészek, a zenészek, a sztársportolók és az európai uralkodócsaládok tagjai között. Az elmúlt években megfordult itt Daniel Craig, Cristiano Ronaldo, Bono, valamint II. Albert monacói herceg és felesége, Charléne hercegné is. De még a Dél-Afrikai köztársaság korábbi elnöke, Nelson Mandela is rendszeresen ide járt kikapcsolódni.

A dzsihadisták „inváziójának” napján csak pár ember tartózkodott Vimizi szigetén. Elmondásuk szerint a terroristák nem öldökölni érkeztek, céljuk csak és kizárólag a rombolás volt. Először felszólították a helyieket, hogy azonnal hagyják el a szigetet, ha élni akarnak, majd nekiálltak egyesével felgyújtani az luxusingatlanokat, mert szerintük azok a nyugati züllést szimbolizálták.

Mozambik északi részén, a tanzániai határ közelében nagyon megerősödött az Iszlám Állam az elmúlt időszakban. A turisták teljesen eltűntek a koronavírus-járvány kitörése után az itt található népszerű üdülőszigetekről, bevétel híján pedig tömegek szegényedtek el. A kilátástalan helyzetbe került helyiek egy jelentős részét pedig radikalizálta a terrorszervezet.

Az ISIS harcosai múlt hónapban elfoglalták Mocimboa da Praia kikötővárosát is, ami mindösszesen 75 kilométerre található Afrika legnagyobb folyékony földgáztárolójától. A Mozambiki kormány attól tart, hogy az Iszlám Állam támadást intézhet a létesítmény ellen, amit ha sikerülne megsemmisíteniük, teljesen padlóra küldenék az ország gazdaságát.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?