KÜLFÖLD

Az Iszlám Állam harcosainak adtak munkát egy svéd iskolában

Szélsőséges iszlamista nézetekkel tömhették tele a fejét azoknak a diákoknak, akik egy göteborgi iszlám iskolába jártak. A svéd hatóságok úgy döntöttek, hogy inkább visszavonják az intézmény engedélyeit.
  • Szerző: WM

A svéd oktatási felügyelet visszavonta egy Svédországban működő iszlám iskola engedélyét, miután felmerült a gyanú, hogy szélsőséges iszlamista nézetekre oktatták a diákokat. A Göteborgban működő Safirskolan nevű intézmény azután került a figyelem középpontjába, hogy az iskola volt tulajdonosát őrizetbe vette a rendőrség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hatóságok közölték: Abdel-Nasser el Nadit több másik iszlamista nézeteket valló társával együtt kitoloncolják a skandináv országból, mert veszélyt jelentenek a közbiztonságra. Bár az intézmény vezetését már más vette át, a felügyelő bizottság mégis úgy ítélte meg, hogy az új vezető túl szoros kapcsolatot ápol el Nadival, ami veszélyezteti az intézmény függetlenségét.

(Képünk illusztráció!)
Fotó: Getty Images

A jelentés szerint a diákokat radikalizálhatják, és azt tanítják, hogy az erőszak és a súlyos bűncselekmények elkövetése elfogadható, amennyiben azokat a politikai változás eszközeként használják. A svéd közvélemény haragját azzal is sikerült kivívnia a tanintézménynek, hogy állítólag két olyan embert is alkalmaztak, akik nem régen tértek vissza a Közel-Keletről, ahol az Iszlám Állam nevű terrorcsoport oldalán harcoltak. A hatóságokat egyébként az sem nyugtatta meg, hogy külföldi, például szaúd-arábiai bankszámlákról kapott milliós támogatásokat az iskola.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?