KÜLFÖLD

Az olasz kormány meghívót küldött az afrikai migránsoknak

Az Ocean Viking nevű NGO-hajónak kikötési engedélyt adott az új olasz kormány, amely egyben azt is jelenti, hogy a vízi jármű fedélzetén lévő 182 migránst beengedik az országba.
  • Szerző: WM

A Soros György által is támogatott SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű nem állami szervezetekhez (NGO) tartozik az az Ocean Viking nevű hajó, amely az elmúlt egy hétben közel kétszáz illegális bevándorlót vett fel a fedélzetére a Földközi-tengeren. A hajó kapitánya azonnal Olaszország felé vette az irányt annak reményében, hogy a bevándorlást támogató új olasz kormány engedélyt ad nekik a kikötésre. A civil szervezet számításai pedig bejöttek, mert elenyészőnek tekinthető várakozás után a római kormány zöld utat adott az illegális bevándorlókat taxiztató NGO-nak. A hajó végül a szicíliai Messina városában tehette szárazföldre a migránsokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Migránsok az Ocean Viking nevű hajó fedélzetén. (Fotó: AFP)

Megkönnyebbültünk, hogy Olaszország egy héten belül már másodszor nyitotta meg a kikötőit a Földközi-tengeren kimentett emberek előtt

– írta közleményében az SOS Méditerranée. A római kabinet ugyanis múlt hét kedden egyszer már megengedte az Ocean Vikingnek, hogy 82 migránst partra tegyen. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter élesen kritizálta a Conte-kormánykoalíció döntését. Salvini 15 hónapig volt a belügyi tárca élén, és szigorú szabályozásainak köszönhetően lényegében nullára csökkentette Olaszországban a tengeren át haladó illegális bevándorlást.

Biztonságpolitikai szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a baloldali politikát folytató kormány engedékenységét az Afrikában lévő migránsok meghívóként kezelik, és ezáltal még a tél beköszönte előtt illegális bevándorlók tízezrei indulhatnak útnak.

És ezeket olvastad már?