KÜLFÖLD

Az olasz partiőrség emberei tűzet nyitottak egy migránshajóra – videó!

A lövések után a migránshajó tunéziai kapitánya gyorsított, majd nekikormányozta hajóját egy olasz hadihajónak.

Az olasz partiőrség emberei több sorozatlövést is leadtak gépfegyverekből egy tunéziai zászló alatt futó halászhajó irányába a Földközi-tenger déli részén, miután a hajó kapitánya többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó megállni és a fedélzetére engedni a hatóság embereit – írja az il Giornale konzervatív olasz hírportál.


A fegyveres incidensre azután került sor, hogy a migránsokkal túlzsúfolt Lampedusa szigetére szerdán 40 tunéziai illegális bevándorló érkezett. Az olasz hatóságok azonnal nyomozni kezdtek a illegális bevándorlókkal kapcsolatban, ugyanis a biztonságosnak számító Tunézia állampolgárai csak nagyon ritkán próbálkoznak meg átkelni a Földközi-tengeren. A nyomozók végül kiderítették, hogy a észak-afrikai társaság három különböző hajóval érkezett, melyek halászhajónak álcázzák magukat, de valójában embercsempészésre használják őket.

A migránshajókat az olasz partiőrség és a pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló katonai rendőrség emberi vették üldözőbe. Az egyiket sikerült is utolérniük, de a hajó többszöri felszólításra sem állt meg, pedig olasz felségvizeken tartózkodott. Olasz katonák ekkor több sorozatot is beleeresztett a tengerbe félautomata gépfegyverekből figyelmeztető jelleggel. A tunéziai kapitány viszont nemhogy nem lassított, hanem szándékosan az olasz katonai hajónak kormányozta a sajátját. A partiőrség végül úgy döntött, hogy lerohanják és átveszik a hatalmat a jármű fölött.

A figyelmeztető lövésekről, a hajók ütközéséről, valamint a katonai „invázióról” több meghökkenető felvételt is nyilvánosságra hozott a katonai rendőrség.

A hatóságok beszámolója szerint a tunéziai hajó fedélzetén nagy mennyiségű kábítószert találtak. A hajót lefoglalták, a kapitányát, valamint legénységet pedig letartóztatták és Lampedusára szállították.

„Nagyon remélem, hogy az olasz igazságszolgáltatás a lehető legszigorúbb büntetést fogja kiszabni a tunéziai halászhajó legénységére” – fogalmazott a történtekről Nicola De Felice admirális.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?