KÜLFÖLD

Az ügyészség döntött: a vallása miatt rúgott ki egy katolikus férfit az IKEA Lengyelországban!

A ügyészség állásfoglalása már csak azért is kellemetlen, mert az IKEA minden kommunikációs csatornáján bőszen hirdeti, hogy ők egy toleráns és elfogadó vállalat.

A lengyel ügyészség csütörtöki állásfoglalásában kijelentette, hogy az IKEA megsértette egyik alkalmazottjának a vallási szabadságát, akit csak azért rúgtak ki az állásból, mert két bibliai idézetet megosztott a cég belső hálózatán, amit többszöri felszólításra sem volt hajlandó kitörölni – írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A svéd bútoráruház ellen tavaly júliusban indított vizsgálatot az lengyel ügyészség, vezető kormánypárti politikusok pedig bojkottot hirdettek a cég ellen, miután a vállalat kirúgta egyik alkalmazottját, aki az IKEA homoszexuálisok jogai melletti kiállását kritizálta.

Az elbocsájtott dolgozó, Tomasz K. két bibliai idézetet osztott meg a cég belső kommunikációs szerverén. Az idézetek közül az egyik Máté evangéliumának 18. fejezetéből származik: „Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik”. A másik idézet Mózes harmadik könyvében található meg: „Ha valaki férfival hál úgy, ahogyan asszonnyal szoktak hálni, mivel utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérük rajtuk”. Tomasz a két idézet mellett még annyit írt: „azért vettek fel, hogy bútorokat adjak el, de én katolikus vagyok, és ezek nem az én értékeim”.

A kirúgása után Tomasz azt mondta egy televíziós interjúban, hogy nem csinált semmi törvénysértőt, amikor megosztotta a bejegyzését, csak kiállt a katolikus értékei mellett, ezért pert indít a vállalat ellen. Az IKEA ekkor egy közleményben úgy reagált, hogy az ő „céges kultúrájuk a szabadságon, tolerancián és az alkalmazottaik iránti tiszteleten alapul”, és azonnal intézkednek, ha úgy ítélik meg, hogy az alkalmazottaik méltósága valamilyen formába sérül. Tomasz K. posztja pedig pontosan ilyen személy volt.

Tomasz kirúgása éles politikai vitákat váltott ki Lengyelországban az elmúlt 10 hónapban, mivel az ügy precedensértékű és jogi értelemben nem volt egyértelmű, ki a vétkes fél. Az ügyészség minapi állásfoglalásában azonban feketén-fehéren kimondta, hogy a férfi vallási szabadsága sérült amikor kirúgták, az erről döntést hozó menedzser pedig pénzbírsággal, vagy szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség szóvivője, Marcin Sadus azt mondta Rzeczpospolita című lengyel lapnak, hogy Tomasz csak annak adott hangot, hogy az IKEA homoszexuálisokat támogató értékei ellentétesek a lelkiismeretével és a vallási meggyőződéséével, és ezzel nem követett el bűncselekményt. A bibliai idézetek pedig nem minősíthetőek célzott támadásnak konkrét társadalmi csoportok ellen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?