KÜLFÖLD

Az utolsó dermesztő percek: előkerült a szeptember 11-i gép fekete doboza

A Fehér Házba csapódtak volna be, de az utasok fellázadtak.
  • Szerző: Ripost

2001. szeptember 11-én 19 géprabló átvette az irányítást négy, Bostonból, Newarkból és Washingtonból San Franciscóba és Los Angelesbe induló repülőjáraton.

8:46-kor az American Airlines 11-es járata a World Trade Center északi tornyába ütközött, 9:03-kor a United Airlines 175-ös járata csapódott a déli toronyba.

Géprablók egy másik csoportja vezette az American Airlines 77-es járatát a Pentagon épületébe reggel 9:37-kor. A negyedik gép, a United Airlines 93-as járata, Pennsylvania államban, Shanksville közelében zuhant le 10:03-kor, miután a gép utasai megpróbálták visszafoglalni a repülőgépet. A támadás eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett.

Ennek a gépnek a fekete doboza került most nyilvánosságra. Kiderült, hogy az utasokat a családtagjaik értesítették, hogy az Ikertornyokba gépek szálltak. A gépen kitört a pánik, de megegyeztek, hogy megpróbálják visszafoglalni a gépet, amelyet négy terrorista eltérített.

A fekete doboz rögzítette, hogy három perccel azután, hogy a terroristák átvették a hatalmat a gép felett, a pilóta jelzéseket adott a légiforgalmi irányításnak. Majd az egyik terrorista a mikrofonba kezdett beszélni, és megkérte az utasokat, mindenki üljön le, bomba van a gépen. Eközben dulakodás hangjai hallatszódtak, a pilóta ugyanis vissza akarta venni az irányítást a gép fölött. A pilótát leszúrták.

Ekkor kezdett el az egyik gépeltérítő, Ziad Jarrah arab nyelven imádkozni. Majd a mikrofonban azt mondta az utasoknak, visszamennek az indulási repülőtérre.

Jarrah a pilótafülkéből kérdezgette a gép hátsó részében tartózkodó társait, hogy mi történik. Rájöttek, hogy az utasok át akarják venni a hatalmat.

"Be akarnak törni ide. Tartsd belülről az ajtót! Tartsd!" - kiabálta Jarrah. A következő két percben rájönnek, nem érik el a céljukat még azelőtt, hogy rájuk törnék az ajtót.

"Mi legyen? Fejezzük be itt?" - kérdezte társa Jarrahot, aki azt mondta, meg kell semmisíteni a gépet.

Eközben hallatszik az utasok erőlködése, és valaki azt kiáltja, mindnyájan meg fognak halni, hacsak nem jutnak be a fülkébe. Jarrah ekkor kiadja a parancsot: "húzd le!", majd miközben zuhannak, azt kántálták, hogy "Allah a legnagyobb".

És ezeket olvastad már?