KÜLFÖLD

Azonnal lefújják az Eb-t, ha csak egyetlen áldozat is lesz!

Az Európa-bajnokság előtt egyértelmûvé tették a hatóságok: ha egyetlen haláleset is történik a mérkőzések alatt, berekesztik az egész sportünnepet. A terrorkészültség most a legnagyobb fokozatú Franciaországban.

Bár elképesztő biztonsági lépéseket tettek a franciák, hogy megvédjék a szurkolókat egy esetleges terrortámadástól, mégis aggódnak az úgynevezett puha célpontok miatt - gondoljunk csak a novemberi, párizsi merényletekre, melyekben szinte egyszerre támadtak civilekre az Iszlám Állam terroristái. Az amerikai külügyminisztérium és az ENSZ nemrég azt közölte, hogy Európában további merényletek várhatók,

a potenciális célpontok között pedig a pénteken kezdődő 2016-os Eb is ott van.

Azt már hetekkel korábban bejelentették, hogy az Eb idején (ahová 7 millió látogatót várnak) a stadionok és szurkolói zónák biztonságát összesen 90 ezer csendőr, rendőr és biztonsági ember felügyeli majd. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter május végi bejelentése szerint 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint

10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítottak

a francia hatóságok a terroristák és a focihuligánok akciói ellen, a fegyveresek között magyar rendőrök is szolgálatot teljesítenek majd.

A napokban egyértelművé tették a francia hatóságok: ha egyetlen haláleset is történik az Európa-bajnokság alatt, lefújják az egész sportünnepet.

Hogyan is folytathatnánk, miközben az áldozatokat temetjük?

- tette fel a kérdést a francia terrorelhárítók egyik magát megnevezni nem kívánó tagja a Daily Mailnek.

Eközben a francia Belügyminisztérium egy ingyenesen letölthető mobilapplikációt fejlesztett, amelyet kifejezetten az Eb-re utazók figyelmébe ajánl. A SAIP elnevezésű program ugyanis helymeghatározás alapján küld üzenetet, ha a telefon tulajdonosa egy terroresemény közelében van. Az alkalmazással azt próbálják meg elérni, hogy kevesebb ártatlan áldozatot követeljen egy merénylet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?