KÜLFÖLD

Babis: meg kell hosszabbítani a szükségállapotot

Csehországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban.
  • Szerző: Ripost

Hasonló véleményt fogalmazott meg Roman Prymula egészségügyi miniszter is.

Fotó: Shutterstock

„Hozzá kell szoknunk, hogy ez a vírus itt marad velünk. A szükségállapotot meg kell hosszabbítani, a járvány még nem szűnt meg” – mondta Babis a Rádio Z kereskedelmi csatornán elhangzott beszélgetésben. Babis szerint hasznos lenne, ha a következő hetekben minél többen tudnának otthonról dolgozni és nem kellene bejárniuk a munkahelyükre.

A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely egyelőre november 3-ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról azonban a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen.
A kormányfő felszólította a lakosságot, hogy viselkedjen felelősen, tartsa be az óvintézkedéseket, mert csak így lehet leküzdeni a járványt. „Mindenkit szépen kérek, vegye a dolgokat komolyan, mert a kórházi ápolásra szorulók növekvő számát nem mi találtuk ki” – jelentette ki Babis.

Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, s több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot. A járványban eddig elhunytak száma 2077-re emelkedett. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?