Létrehozva: 2017.09.07.

Bajban a magyar munkavállalók, ezt hozza a britek kilépése

Kiszivárogtak a brit kormány Brexit utáni tervei - és ezek nem sok jót ígérnek azoknak, akik szeretnének az Egyesült Királyság területén dolgozni...

A 82 oldalas javaslat alapján a 2019 márciusában esedékes EU-s kilépés után szinte teljesen megszűnne a munkavállalók szabad áramlása, csak bizonyos kitételek mentén kaphatna külföldi állást brit területen. Amellett, hogy a potenciális munkavállalóknak előbb letelepedési engedélyt kell szerezniük, és csak azután kaphatják meg az állásukat, azt is megszabja a kormány, hogy hány évig maradhatnak az országban a külföldi dolgozók.

 

A javaslatcsomag elsősorban az alacsonyabban képzett munkavállalókra nézve hátrányos, pedig a brit gazdaság alacsonyabb juttatású, elsősorban fizikai munkát igénylő ágazatában jelentős számú nem brit dolgozót is foglalkoztat. Ha az ipari vagy éppen a mezőgazdasági területen megnyirbálják az uniós állampolgárok lehetőségeit, az mindkét fél számára komoly károkat okozhat.

A tervezet alapján a magasabb végzettség megszerzését igénylő állásokat betöltő külföldiek 3-5 évre kapnának letelepedési engedélyt. Azonban az alacsonyabb képzettséget igénylő állásokat elnyerő uniós állampolgárok csak két évig maradhatnának az Egyesült Királyság területén. Így viszont nagyon sok munkaadónak nem éri meg külföldit alkalmaznia, hiszen nem tervezhet velük túl hosszú távra.

A brit kormány szerint viszont ez nem baj: ők azt szeretnék elérni, hogy a munkaadók elsősorban a hazai piacon keresgéljenek, és csak akkor nézzenek külföldi lehetőségek után, ha már nem marad brit opció. Egy EU-n kívüli Egyesült Királyságnak ugyanis a britek jóléte a kiemelt fontosságú, és nem az összes uniós állampolgáré. De a tervezetben áll az is, hogy nem akarják végleg megszakítani a kapcsolatot az EU-val a munkaerőpiac terén sem, nem zárkóznak el teljesen a külföldi álláskeresők elől sem, csak korlátozzák a lehetőségeket.

Emellett a tervezet a családegyesítést is szigorítaná: korlátoznák, hogy melyik családtagjait hozhatja magával a munkavállaló, és a rokonok csak szűkebb jogkörrel rendelkeznének, „másodlagos emberré” válnának a brit szociális rendszeren belül.

 

A kiszivárgott javaslatcsomag megosztotta a briteket és Brüsszelt is. A kilépéspártiak örülnek, hogy nem kell a külföldi munkavállalókkal megküzdeniük egy-egy állásért, és csak reménykedni mernek abban, hogy a kormánynak lesz mersze végrehajtani ezeket a változtatásokat. A terv kritikusai szerint viszont hosszú távon képtelenség lesz fenntartani a brit gazdaságot a mostani szintjén, ha elvágják magukat a külföldi munkaerőtől.

A tervezet pozitív vonása, hogy a turisztikai vagy családlátogatási célból történő beutazásokat nem korlátozza, turistaként továbbra is utazhatunk brit városokba.

A kiszivárgott dokumentum még nem jogerős, az úgy került a nyilvánosság elé, hogy a kormány még nem fogadta el a részleteket. De ha rá is bólintanak Theresa May-ék, akkor sem azonnal vágják el a köteléket: egy három éves átmeneti időszakot ígérnek, míg teljes mértékben életbe lép a szigorító törvénycsomag.

A brit miniszterelnök korábban közölte, hogy azok az uniós állampolgárok, akik jelenleg is legálisan élnek és dolgoznak az Egyesült Királyság területén, a Brexit után is maradhatnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Egy folttal kezdődött a fülén, ma már gyógyíthatatlan beteg a fiatal lány

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?