KÜLFÖLD

Bécsi terrortámadás: válogatás nélkül lőttek a tömegbe, lehet, hogy pánikkeltés volt a cél

Négy embert ölt meg, huszonkettőt megsebesített a hétfő esti bécsi terrortámadás elkövetője. Az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, politikai vezetők világszerte elítélték a merényletet.
  • Szerző: Ripost

Lassan fény derül a hétfő esti bécsi terrortámadás részleteire, de vannak kérdések, amelyeket továbbra is homály fed – írta a dpa a merényletről készült keddi összeállításában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tudni lehet, hogy a terrortámadás mindössze néhány órával a koronavírus-járvány megfékezését célzó részleges karantén életbe lépése előtt történt, helyi idő szerint hétfő este nyolc óra körül. Az első lövések a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén dördültek el. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett támadó válogatás nélkül lőtt a tömegbe, és négy ember életét oltotta ki. Több mint tucatnyian megsebesültek, közülük heten válságos állapotban vannak. Egyelőre nem tudni, hogy egy vagy több támadó volt-e. A rendőrök egy elkövetőt lelőttek.

Armed police patrol at the area around the state opera in central Vienna on November 2, 2020, following a shooting near a synagogue. – Multiple gunshots were fired in central Vienna on Monday evening, according to police, with the location of the incident close to a major synagogue. Police urged residents to keep away from all public places or public transport. One attacker was „dead” and another „on the run”, with one police officer being seriously injured, Austria's interior ministry said according to news agency APA. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)

A rendőrség szerint hat különböző bécsi helyszínen került sor támadásra, egyebek között a Seitenstettengassén, a Morzinplatzon, a Fleischmarkton és a Bauernmarkton.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint iszlamista terrortámadás történt, és a lelőtt elkövető minden bizonnyal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet híve volt.

A lelőtt támadó, a 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint egy idősebb férfi és egy idősebb nő, valamint egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban.

A merényletet követően 15 házkutatás zajlott és több embert őrizetbe vettek. Sankt Pöltenben, Alsó-Ausztria tartomány székhelyén is átkutattak két házat. Bécsben ezer rendőr van bevetésen. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek. Médiaértesülések szerint az osztrák rendőrség úgy gondolja, hogy nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet.

Fotó: AFP

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy voltak-e tettestársai a lelőtt elkövetőnek, a belügyminiszter korábban nem zárta ki ennek lehetőségét, de a legfrissebb hírek szerint a támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy „nincs jele második elkövetőnek”.

Bár a merénylő rokonszenvezett az Iszlám Állammal, nem tudni, hogy mi volt tettének kiváltó oka. Nem egyértelmű, hogy a pánikkeltés volt-e a célja a felkapott bécsi negyedben vagy eredetileg a zsinagóga volt a kiszemelt célpont. Oskar Deutsch, az ausztriai zsidó hitközség vezetője elmondta: a támadás időpontjában a zsinagóga és az ugyanazon a címen található iroda már zárva volt.

 

És ezeket olvastad már?