KÜLFÖLD

Belügyminiszteri utasítás: a rendőrök törjék el a drogdílerek lábát

Ezt parancsolta a török belügyminiszter a testületben dolgozó rendőröknek. Azt is megmondta, hogy kikre vonatkozik az előírás. Az ellenzék és a jogvédők tiltakoznak.
  • Szerző: SZM

“Ha egy drogdíler egy iskola közelébe merészkedik, a rendőröknek kötelességük, hogy a lábát eltörjék. Csak csinálják, aztán fogják rám. Még akkor is, ha ezért 5, 10 vagy 20 évet kell börtönben ülnünk” – jelentette ki Suleyman Soylu belügyminiszter egy nyilvános ülésen Ankarában.

Volt, aki ünnepelte ezt a merőben szokatlan kijelentést, az ellenzék és a  jogvédők viszont rögtön megtámadták, mondván, hogy bűncselekményre bújtja fel a rend őreit. Õ azonban vállalta, amit
mondott.

“Amit teszünk a PKK /Kurdisztáni Munkáspárt/ terroristáival, azt kell tennünk a drogdílerekkel is – senki - nem mérgezheti meg a jövőnket. Amit a biztonsági erők tesznek, az az én felelősségem.”

Az elnöki szóvivő pedig kijelentette, hogy a kemény szavak a kormány eltökéltségét mutatják arra, hogy gyökerestől kiirtsa a kábítószer terjesztését.

A háttérben  az áll, hogy az elmúlt években a török biztonsági erők több marihuánaültetvényt semmisítettek meg az
ország délkeleti vidékein,
ahol erős a kurd szeparatisták támogatottsága.

Itt évtizedek óta harcban áll a kormány a kurd lázadókkal, és azzal vádolja a PKK-t, hogy részt vesz a drogcsempészetben. A drogok egy része pedig valóban az iskolásokhoz kerül. Egy kormányjelentés szerint a 15-16 évesek másfél százaléka próbált már ki valamilyen drogot. A törökországi börtönlakók ötöde pedig droggal kapcsolatos bűncselekmények miatt ül, habár a kábítószerrel való visszaélések száma Törökországban még így is jócskán elmarad az európai átlagtól.

Forrás: Orientalista.hu

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?