Létrehozva: 2021.05.21.

Berlin baloldali polgármestere razziát rendelt el egy nőnél, mert csúnyát írt róla a Facebookon

A német jogállamiság történetének egyik legsötétebb botránya látott napvilágot az elmúlt napokban. Az Európai Unió egyelőre nem ítélte el a dolgot.

Egyre nagyobb a botrány Berlin szociáldemokrata (SPD) polgármestere, Michael Müller körül, miután az elmúlt napokban kiderült róla, hogy a hatalmával visszaélve rendelt el rendőrségi razziát egy középkorú nő lakásán egy kritikus Facebook-bejegyzés miatt – írja Die Welt országos német napilap internetes kiadása.

A különös ügy 2019. április 14-én kezdődött, amikor egy „Karina Fitzi” álnéven működő Facebook-profilon keresztül valaki közzétett egy jól láthatóan szerkesztett fotót a polgármesterről, akit azzal vádolt meg, hogy a német NGO-hajók által kimen illegális bevándorlóknak amnesztiát kíván adni, és betelepítené őket Berlin belvárosába.

Annak ellenére, hogy a szóban forgó fotót nem „Karina” készítette, illetve a polgármesterrel szembeni vádakat sem ő fogalmazta meg először, Michael Müller felvette a kapcsolatot Jörg Raupach berlini legfőbb ügyésszel, akinek lényegében parancsba adta, hogy a bejegyzés szerzője ellen intézkedni kell. Mindezt még március végén szellőztette meg a B.Z. című berlini bulvárlap rendőrségi dokumentumokra hivatkozva, de a botrány azóta jócskán továbbgyűrűzött.

Miután a nyomozóhatóság megállapította a Facebook-profil mögött álló nő valódi személyazonosságát, a kerületi bíró kiadta a házkutatási parancsot. Ennek birtokában a rendőrség 2020 február 28-án, a hajnali órákban tartott razziát a célszemély otthonában, ahol két táblagépet és két mobiltelefont foglaltak le, melyeken végül semmilyen terhelő bizonyítékot sem találtak.

A meg nem nevezett nő később panasszal élt az eljárás szemben, melynek alapján a bíróság tavaly októberben kimondta, hogy alakás átkutatása és az elektronika eszközök lefoglalása törvénytelen volt. Az áldozat egyébként azt mondta egy későbbi vallomásában, hogy a razzia lelkileg megnyomorította, és azóta is alvászavarokkal küzd.

Michael Müller, Berlin szociáldemokrata polgármestere. (Forrás: berlin.de)

A jogállamisági normákat meghazudtoló üggyel az elmúlt napokban kezdett komolyabban foglalkozni a német sajtó, miután olyan ügyészségi és rendőrségi dokumentumok láttak napvilágot, melyekből egyértelműen kiderült, mi miért történt. A hatalmas hírverés hatására az országos politikusok éles kritikát fogalmaztak meg a berlini polgármesterrel szemben, akit már többen felszólítottak a lemondásra.

Holger Krestel, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) szóvivője a következőképp fogalmazott: „Minden jel arra utal, hogy Michael Müller a polgármesteri pozícióját felhasználva kezdeményezett nyomozást a berlini ügyészség vezetőjénél, teljesen megkerülve ezzel a szokásos eljárásrendet.”

Sven Rissmann, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) jogpolitikai bizottságának szóvivője parlamenti felülvizsgálatot szorgalmazott az esettel kapcsolatban, mondván: „az ügy olyan magas prioritást kapott a rendőrségnél, melyet kizárólag a legsúlyosabb bűncselekmények esetén lehet látni.”

Szakértők szerint a „kirekesztőnek” minősített Facebook-bejegyzéssel azért foglalkozott kiemeltek az ügyészség, majd a rendőrség is, mert 2019-ben egy olyan „gyűlöletbeszéd-ellenes„ törvényjavaslatot fogadott el szövetségi parlament, ami alapján az erőszakszervek szinte bárkit vegzálhatnak, ha gyűlöletkeltőnek ítélt tartalmat tesz közzé a közösségi médiában. A jogszabály emellett arra kényszeríti az internetszolgáltatókat, hogy adják át a hatóságoknak a személyes adatait – beleértve a jelszavait is – annak, akit gyűlöletbeszéddel kapcsolatos bűncselekménnyel vádolnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokakat érintő változás jöhet a magyar jogosítványoknál

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Az orosz sereg töretlenül nyomul előre - heves harcok dúlnak Donyeck és Herszon megyében

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Kiderültek a részletek: ilyen szülést tervez Kulcsár Edina és G.w.M

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút

KÜLFÖLD

„Jobb anyát nem is kívánhattunk volna" - Egy ötcsillagos szállodában holtan találtak rá a kétgyermekes nőre

KÜLFÖLD

Nemváltó terroristáktól félnek Svédországban

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt