Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.10.11.

Bezárják a szlovákiai középiskolákat, áttérnek a távoktatásra

Visszavonásig bezárják Szlovákiában hétfőtől a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra – jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter vasárnap Pozsonyban az országos válságstáb ülésének szünetében.

Az intézkedés célja megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését.

Az általános iskolák összes osztályainak tanulói számára ugyanakkor kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben. A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.

Fotó: Pixabay.com

Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61 – közölte vasárnap az egészségügyi információk nemzeti központja weboldalán. A kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

„A szlovákiai járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek” – mondta újságíróknak Milan Krajniak, munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter a válságstáb ülése után újság. A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

Richard Sulík, a kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, aki a még a válságstáb ülésének befejezése előtt elhagyta a tárgyalótermet, később a Facebookon megjelent bejegyzésében lépését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a vendéglők, fitneszközpontok és a színházak esetleges bezárásával, amelyet a testület szintén mérlegelt. Igor Matovic kormányfő és a többi koalíciós partner felelőtlennek minősítette Richard Sulík viselkedését.

Csehország. A cseh kormány is szigorításokat jelentett be a vírus megfékezése érdekében, igaz, a Babis-kabinet szeretné elkerülni a tavaszi hasonló, drasztikus intézkedések bevezetését. Mint az ismert, európai viszonylatban a 10,7 millió lelket számláló országban növekedett a leggyorsabban az egy főre eső új fertőzöttek száma az elmúlt időszakban.

Milos Zeman államfő ennek ellenére úgy fogalmazott szombaton, hogy „Csehország nem engedheti meg magának, hogy még egyszer leállítsa gazdaságát”. Hétfőtől két hétre több szigorú óvintézkedés lép életbe, amelyek éppen a szabadidős tevékenységet, a sport-, illetve a kulturális életet korlátozzák, állítják le. Az intézkedéseket az ellenzék is támogatja, de azzal a kikötéssel, hogy a veszély elmúltával el kell számoltatni a kormányt.

Andrej Babis miniszterelnök pénteken a közszolgálati televízióban az intézkedések következetes betartására szólította fel a lakosságot, és kijelentette: „korábban kizártam a gazdaság tavaszihoz hasonló leállítását, de ha nem leszünk következetesek, most ez is bekövetkezhet”.

Ukrajna. A legfrissebb adatok szerint továbbra is tombol a járvány Magyarország keleti szomszédjánál: szombaton 4768 új esetről számoltak be a hatóságok, amivel összességében 261 034-re nőtt a számuk. Mindezidáig 113 507 beteg gyógyult meg, az elmúlt napon 937-en. A halálos áldozatok száma is meredeken emelkedik: tegnap 85 esetet regisztráltak a hatóságok, akiknek a száma ezzel 4972-re nőtt. Az aktív esetek száma jelenleg 142 555. Az elmúlt 24 órában a legtöbb esetet Kijevben, Kharkivban és Lviv megyében regisztrálták.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese arról beszélt, hogy a magas esetszámok miatt az ukrán egészségügyi tárca kész mobil kórházakat létesíteni azokban a régiókban, ahol a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intézmények ágyhiánnyal küzdenek.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter közben kijelentette, hogy tárcája nem fog egyetlen régiót sem kényszeríteni a távoktatásra való áttérésre, ezt csupán javasolni fogja, különösen a járvány által leginkább sújtott térségeknek. Erről hétfőn szándékozik tájékoztatni levélben az önkormányzatokat.

Ukrajna jelenleg négy epidemiológiai zónára van felosztva, ezeket a zöld, a sárga, a narancssárga és a vörös jelzi, Kijevet nemrég áthelyezték a narancssárga zónába. Jelenleg nincs érvényben utazási tilalom az országon belül, és kijárási korlátozást sem vezettek be. Működik a tömegközlekedés, és bizonyos repülőjáratok is közlekednek, viszont a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés, akárcsak a beltéri helyeken. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, az bírságra is számíthat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengetegen hallgatták Orbánt Viktort - fotók

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

vg.hu

Az orosz hadsereghez csatlakozott, hogy influenszer feleségét megmentse

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Videó: Ilyen a mesés Szalajka-völgy egy amerikai youtuber szemével

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl

KÜLFÖLD

Nem baleset volt: Túlélte a szörnyű zuhanást, majd kiderült, hogy szándékosan akarták megölni

KÜLFÖLD

Sokkoló videó: az óriáskerékről zuhant le a 3 éves kislány

KÜLFÖLD

Pár hét különbséggel egyszerre vesztette el agydaganatos szüleit egy árván maradt kislány