KÜLFÖLD

Joe Biden megtiltotta, hogy illegális migránsoknak nevezzék az illegális migránsokat

A 78 éves amerikai elnök sokkal „befogadóbb nyelvezetet” vár el a kormányzati ügynökségektől, mint amit most használnak.

A Joe Biden közvetlen irányítása alatt álló Belbiztonsági Minisztérium (United States Department of Homeland Security) megtiltotta az „illegal alien” (illegális idegen, illegális migráns) és az „assimilation” (asszimiláció) kifejezéseket használatát az alkalmazottainak – derült ki Politico korábbi újságírói által alapított Axios nevű hírportál birtokába jutott minisztériumi e-mailekből.

A szóban forgó elektronikus leveleknek az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatának (USCIS) ügyvezető igazgatója, Tracy Renaud volt a feladója, aki a szövetségi bevándorlási törvényre hivatkozva arra kérte az alkalmazottakat, hogy „befogadóbb nyelvet használjanak az ügynökség tájékoztatási kampányaiban, belső dokumentumaiban, valamint a partnerekkel és a nyilvánossággal folytatott általános kommunikációban.”

Levelében Renaud konkrét javaslatokat is mellékelt arra vonatkozóan, hogyan lehetne befogadóbbá tenni a szövetségi ügynökség kommunikációját. Az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó emberek megnevezésére az „undocumented noncitizen” (nem dokumentált nem állampolgár), illetve az „undocumented individual” (nem dokumentált személy) megnevezést ajánlja az eddig használt „illegal alien” (illegális idegen, illegális migráns) helyett. Emellett az „assimilation” (asszimiláció) kifejezés helyettesítésére az „integration” (integráció) vagy a „civic integration” (polgári integráció) szavakat javasolja.

A Breitbart január végén arról számolt be, hogy a szövetségi törvényhozás alsóházában Joaquin Castro spanyol ajkú texasi képviselő vezetésével a demokraták hamarosan törvényjavaslatot nyújtanak be arról, hogy az „illegal alien” (illegális idegen, illegális migráns) kifejezést végleg betiltsák a kormányzati szervek hivatalos kommunikációjában. A jogszabálytervezetet vélhetően a demokraták uralta képviselőház és szenátus is elfogadja majd.

A szövetségi kormányügynökségek által használt nyelvezett „befogadóbbá” tétele egyébként rögtön azután megkezdődött, hogy Joe Bident beiktatták hivatalába. Az demokrata elnök már az első héten utasította a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatalt (ICE) – melynek a szövetségi bevándorlási törvények végrehajtása a feladata -, hogy mellőzzék az „illegal alien” (illegális idegen, illegális migráns) kifejezés használatát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?