KÜLFÖLD

Börtönt kapott egy olasz hajóskapitány, mert visszavitte Afrikába az illegális migránsokat

Az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki Olaszországban. Sokak szerint a kapitány kitüntetést érdemelne, nem börtönbüntetést.

A nápolyi bíróság első fokon 12 hónap letöltendő szabadságveszésre ítélt egy olasz hajóskapitányt, mert visszavitt százegy, Földközi-tengerből kimentett illegális bevándorlót Líbiába, majd átadta őket a helyi parti őrségnek – írja az olasz sajtóra hivatkozva az amerikai Newsweek.

A börtönbüntetésre ítélt Giuseppe Sotgiu korábban az „Asso Ventotto” nevű tengeri ellátóhajó kapitánya volt, amely 2018 májusában épp élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket szállított egy Lampedusa és Líbia között található olajfúró toronyhoz a Földközi-tengeren, amikor a hajó útját keresztezte egy illegális migránsokkal tömött csónak. Ezt észlelve a legénység kimentette a vízen hánykolódó, főleg katonakorú férfiakból álló társaságot, majd egy kis kitérővel Tripoli kikötőjébe szállították őket; tehát ugyanoda, ahonnét elindultak Európa irányába. Végezetül a migránsokat átadták a líbiai parti őrségnek, Giuseppe pedig folytatta útját.

A három éve történt incidens hatalmas médiavisszhangot kapott. Magukat jogvédőnek mondó civil szervezetek, baloldali politikusok és az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR is felszólalt a történtek ellen, mondván, hogy Líbia nem számít biztonságos országnak, tehát a bevándorlók oda történő visszaszállítása nem jogszerű. Ezzel szemben Matteo Salvini és Danilo Toninelli, az akkori belügy- és közlekedési miniszter törvényesnek nevezte, és védelmébe vette a kapitány döntését.

Asso Ventotto tengeri ellátóhajó, mellyel Giuseppe Sotgiu kimentette az illegális migránsokat.

2018-ban Giuseppe Sotgiu és a hajó legénysége ellen is büntetőper indult. A hosszúra nyúlt bírósági eljárásban végül múlt hét pénteken született ítélet, melyben mindenkit felmentettek, kivéve a kapitányt, akit kiskorúak és kiszolgáltatott személyek kárára elkövetett jogsértésekben bűnösnek találtak, de a hivatali visszaélés vádja alól felmentették. A bíróság szerint Giuseppe legfőbb bűne az volt, hogy nem azonosította a migránsokat, nem vizsgálta meg az egészségügyi állapotukat, és nem kérdezte meg tőlük, hova tartanak, illetve mit szeretnének.

A Soros György által támogatott Amnesty International olaszországi irodájának szóvivője üdvözölte a bíróság döntését. Riccardo Noury szerint fontos ítélet született, mivel ha a jövőben „más kereskedelmi hajók is hasonlóan járnak el, akkor bíróság elé állíthatják és elítélhetik őket.”

Ezzel szemben az olaszok jelentős része úgy gondolja, hogy Giuseppe az egyetlen helyes döntést hozta, amikor visszavitte Afrikába az illegális bevándorlókat, ezért börtön helyett inkább kitüntetést érdemelne.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?