KÜLFÖLD

Botrány Németországban: félmillió eurót keres a migránsokon egy CDU-s politikus!

A nagy port kavart ügyben az a legkellemetlenebb, hogy a Kereszténydemokrata Unió politikusa az adófizetők pénzét teszi zsebre.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kölni pártszervezetének egykori tisztségviselője, Andrea Horitzky évente több, mint 500 ezer euró közpénzt keres azon, hogy Köln önkormányzata migránsokat szállásol el a tulajdonában lévő szállodában - írja Junge Freinheit internetes kiadása.

A konzervatív német lap azt írja, hogy Köln önkormányzata évente körülbelül egy millió eurót költ arra, hogy a városba érkező bevándorlókat hotelekben helyezzék el ideiglenesen. Ezt a gyakorlatot még a nagy migrációs válság csúcsán, azaz 2015-ben vezette be városvezetés, amikor valós problémát jelentett a bevándorlók elszállásolása. Éppen ezért az elmúlt években kibővítették az államilag fenntartott befogadóközpontok kapacitását, és ma már az a jellemző, hogy a férőhelyek többsége kihasználatlanul áll ezekben az intézményekben. Ennek ellenére az önkormányzat még mindig több éves szerződések köt hotelekkel, hogy azokban migránsokat szállásoljanak el.

A Junge Freiheit információ szerint a kölni önkormányzat jelenleg 90 hotelszobát bérel városszerte. Az ilyen típusú szerződéseknek pedig a CDU-s Andrea Horitzky a legnagyobb haszonélvezője, akinek a szállodájában szám szerint 43 bevándorlót szállásoltak el. A német lap úgy tudja, hogy minden migráns után 35 eurót fizetnek éjszakánként, tehát a kereszténydemokrata politikus évente 549 ezer eurót, azaz átszámítva 193 millió forint közpénzt keres a bizniszen.

A német lap tegnap megjelent cikke szinte azonnal hatalmas felháborodást váltott ki országszerte. Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlamentjének egyik képviselője, Sven W. Tritschler például arra szólította fel Köln vezetését, hogy azonnal hagyjon fel a migránsok hotelekben történő elszállásolásának gyakorlatával. „Ezek a szerződések szimbolikusak a helyi CDU számára és Köln polgármesterének, Henriette Rekernek egyaránt. A bevándorlási őrület és korrupció kéz a kézben járnak” – fogalmazott a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) politikusa.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?