KÜLFÖLD

Több százan megsebesültek és ennél is többen meghaltak egy diszkótűzben, a zenészek eszközei okozták a tűzet

Megkezdődött a per a 242 halálos áldozatot követelő brazil diszkótűz ügyében. Mindegy kilencven évvel ezelőtti tragédia oldódhat meg.
  • Szerző: Ripost

Megkezdődött a per szerdán annak a közel kilenc évvel ezelőtti brazíliai diszkótűznek az ügyében, amelyben 242 ember életét vesztette, és további több százan megsérültek.

A Porto Alegrében zajló pernek négy vádlottja van, a diszkó két üzemeltetője és két zenész, akik a vizsgálatok szerint a tüzet okozták színpadi pirotechnikai eszközökkel gondtalanságból.

lakástűz

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A katasztrófa 2013. január 27-én következett be Santa Maria város Kiss nevű szórakozóhelyén, ahol egyetemi hallgatók tartottak ünnepi összejövetelt. A zenekar által használt pirotechnikai eszközből szikrák pattogtak ki a plafonig, és meggyújtották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. A tűz gyors tovaterjedése miatt pánik tört ki. Az áldozatok nagyobb része füstmérgezésben megfulladt vagy megégett, másokat agyontapostak.

A vizsgálat során megállapították, hogy a tűzjelzők és a tűzoltókészülékek nagy része nem működött, a menekülési útvonalakat nem jelölték kellő alapossággal, és a több száz fős tömegnek mindössze két ajtón lehetett kimenekülnie az épületből.

A zenészeket azért is felelőssé teszik, mert anélkül menekültek el a helyszínről, hogy felhívták volna a közönség figyelmét a veszélyre.

A diszkó üzemeltetőit a megengedett létszám túllépésével, illetve gyúlékony anyag burkolatként való alkalmazásával is vádolják.

A per várhatóan két hét múlva fejeződik be.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?