KÜLFÖLD

Brit titkosszolgálat: feláldozzák és csalinak használják a szegény migránsokat az embercsempészek

A La Manche csatornára specializálódott embercsempészek egy hihetetlenül aljas trükkel verik át a francia határőröket.

A brit hatóságok évek óta képtelenek megállítani az illegális migrációt a La Manche csatornán, ahol a francia partokról indulnak el a bevándorlók Anglia felé, az útjukat pedig általában senki nem akadályozza meg. Történik mindez annak ellenére, hogy a Boris Johnson vezette kormány több millió fontot fizet évente Franciaországnak azért, hogy ott tartóztassák fel a migránsok elindulását a szigetország felé.

A francia hatóságok összesítése szerint tavaly 9,6 ezer határsértési kísérlet történt a La Manche csatornán. Összehasonlításképpen érdemes felidézni, hogy 2018-ban ez a szám háromszáz körül volt, míg két éve is alig haladta meg az 1800-at, tehát az elmúlt két évben ötszöröse nőtt a migrációs nyomás.

Illegális migránsok egy lélekvesztő gumicsónakban a La Manche csatornán.

Azt hinné az ember, hogy a migrációs válsághelyzet felszámolása alapvetően a politikai szándékon múlik. A helyzet azonban az, hogy a francia hatóságok – elvi okok miatt – képtelenek megállítani a migránshajókat, mert a rajta ülők azzal fenyegetik a hozzájuk közel merészkedő francia határőröket, hogy a vízbe ugranak, vagy a gyerekeiket dobják be a vízbe megfulladni.

Arról nem is beszélve, hogy a brit titkosszolgálat égisze alatt működő Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency) egyik magas rangú tisztviselője nemrég azt mondta a London Timesnak, hogy az embercsempészek egy hihetetlenül aljas módszerrel próbálnak minél több embert átjuttatni a határon.

A neve elhallgatását kérő forrás szerint a szegény és fizetésképtelen migránsokat lélekvesztő ladikokra és gumicsónakokra pakolják, majd szélnek eresztik az embercsempészek; ezzel elterelve a határőrök figyelmét. Míg a „készpénzben gazdag” migránsokat drága, strapabíró és erős motorokkal felszerelt hajókon percek alatt átviszik a mindössze 27 kilométer széles tengerszoros túlpartjára.

Az embercsempészek részéről bevett gyakorlat, hogy kedvező időjárás esetén egy időben indítják el a migránsokkal megtömött csónakokat a francia partoktól, ami arra kényszeríti a francia határőröket, hogy a lélekvesztők segítségére siessenek, így a drágább hajók észrevétlenek maradhatnak. Egyszóval a gazdag migránsok prémium szolgáltatást kapnak, míg a csórókat egyszerűen feláldozzák és csalinak használják.

„Az embercsempészeknek különféle csomagjaik vannak. Olyan ez mint az utasszállító repülőgépek fedélzetén található osztályok. A kevesebb pénzzel rendelkező embereket csalinak használják, míg a tehetősebbeket simán átjuttatják. Ideális körülmények esetén egyszerre 35 csónakot indítanak útnak Észak-Franciaország 150 mérföldes tengerpartjáról. Néhány hajó csúcsminőségű, de a legtöbb azonnal darabokra szakad egy erősebb hullámtól. A hatóságok természetesen az utóbbiak megsegítésére sietnek. 20 hajót képesek megállítani, a jobb minőségű 15 viszont eléri a brit felségvizeket”

- fogalmazott a Timesnak a forrás, aki azt is elárulta, hogy az embercsempészek 200-500 fontot kérnek a csalinak használt szegény mígránsoktól, míg a biztos átjutást garantáló „csúcskategóriás” szolgáltatás akár 5000 fontba (2 millió forint) is kerülhet.

Brit lapértesülések szerint Nemzeti Bűnügyi Ügynökségnek mintegy 150 titkos ügynöke épültbe az emberkereskedelem nemzetközi hálózataiba az elmúlt években, hogy belülről bomlasszák szét a szervezeteket, felszámolva így az illegális migrációt.

Decemberben a Breitbart London egyébként arról számolt be, hogy körülbelül 100 különálló embercsempész banda működik Franciaországban. Az amerikai hírportál azt írta, hogy az embercsempészek aláíratnak a szegény migránsokkal egy „szerződést”, melynek értelmében rabszolgamunkásokként fognak dolgozni, miután Nagy-Britanniába érnek, hogy ezzel törlesszék az út költségeit. Ezt az információt egyébként alátámasztja a brit Szociális Igazságosság Központjának egyik tavaly júliusi jelentése, mely szerint körülbelül 100 ezer ember – többségében illegális migráns – dolgozik rabszolgamunkásként az Egyesült Királyságban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?