KÜLFÖLD

Ciprust is elérte a migránsáradat, azonnali segítséget kérnek

A migránsáradat éveken keresztül elkerülte Ciprust, ennek azonban vége. A szigetország kormánya szerint elérték a befogadási képességük határait, és azonnali segítségre van szükségük.
  • Szerző: WM

Constantinos Petrides ciprusi belügyminiszter levelet írt az Európai Bizottságnak és az Európai Unió tagállamainak, amiben arra kéri őket, hogy vegyenek át azonnal 5000 bevándorlót tőlük. A tárcavezető szerint ugyanis elérték a lehetőségeik határát, mivel az elmúlt időkben nagy számban érkező migránsok túlterhelték a rendszert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ciprusi belügyminiszter

Petrides segélykiáltásnak nevezte a levelét, és azt remélte tőle, hogy a bizottság rövid időn belül megoldást talál a kérésükre. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigeteként számon tartott Ciprus eddig nem nagyon szerepelt a hírekben a migrációs válság kapcsán. Az egymillió körüli lakossal rendelkező országot azonban most humanitárius válság fenyegeti egyes szakértők szerint. De a konkrét számok is veszélyt jeleznek. 2018-ban ugyanis Ciprusra érkezett az egy lakosra jutó legtöbb menedékkérő a többi uniós tagállammal való összehasonlításban. Az Eurostat adatai szerint 7610 illegális menedékkérőt regisztráltak tavaly, ami 70 százalékkal több az egy évvel korábbi adatnál.

Fotó: Getty Images

És akkor a java még csak most jön, mivel az idei első félévben a kérelmek száma meghaladta a hétezret.

A ciprusi kormányszóvivő is megerősítette, hogy a migránsok számára kialakított táborok túlterheltek, rengeteg embert konténervárosokban szállásoltak el, ami azonban csupán átmenetei megoldást jelenthet. A hatóságok jelentése szerint a legtöbb migráns Törökország felől érkezik, de többen Szíriából és Libanon partjaitól indulnak útnak csónakokkal. Utóbbi csupán 170 kilométerre fekszik Ciprustól, és az információk szerint az embercsempészek 600 ezer forintnak megfelelő eurót kérnek egy ilyen útért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?