KÜLFÖLD

Csúcsteljesítmény: Joe Biden 2 óra múltán megszegte a saját elnöki rendeletét

A hivatalba lépése után szinte azonnal sikerült megcáfolnia magát Bidennek, aki korábban következetes politizálást ígért.

Szerdai beiktatása után Joe Biden amerikai elnök 15 elnöki rendeletet írt alá és 2 elnöki intézkedést adott ki, melyek többségével Donald Trump korszakalkotó intézkedéseit tette semmissé egyetlen tollvonással.

Többek között feloldotta a potenciálisan terroristakibocsájtó országokra vonatkozó beutazási tilalmat, leállította a mexikói határfal építését, visszaléptette az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezménybe, megerősítette az illegális bevándorlók tartózkodási jogait, felfüggesztette a kitoloncolásukat és kötelezővé tette a maszkviselést az Egyesült Államok minden szövetségi tulajdonban lévő épületében és területén az országban tomboló koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A demokrata párti kormányfőnek az utóbbi intézkedést sikerült megszegnie kevesebb, mint 120 perc után azzal, hogy maszk nélkül tartott beszédet a szövetségi tulajdonban lévő Lincoln-emlékműben. Az emelkedettnek szánt felszólalás után ráadásul a 88 éves politikus helyszínen lévő rokonai is levették a maszkokat, hogy összebújva pózolhassanak az USA 16. elnökének 6 méter magas márványszobra előtt – vette észre a New York Post internetes kiadása.

A Fox News újságírója csütörtökön megkérdezte a Fehér Ház új sajtófőnökét, Jen Psakit, hogy Biden miért nem viselt maszkot a szövetségi épületnek számító Lincoln-emlékműnél a rá is érvényes rendelet aláírása után.

A váratlan kérdésre Psaki nem tudott azonnal válaszolni. Pár másodperc habozás után pedig mindösszesesen annyit sikerült kinyögnie, hogy az elnök egy „történelmi napot ünnepelt, és egyébként is sokkal komolyabb problémák miatt kéne aggódni ezekben a nehéz időkben.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?