KÜLFÖLD

Döbbenet: kukásautón szállítottak lélegeztetőgépeket a kórházaknak

Annyira sürgőssé vált a lelegeztetőgépek áthelyezése Indiában, hogy hirtelen nem találtak jobb megoldást a szállításukra.

Indiában felívelő szakaszában van a koronavírus-járvány második hulláma. A helyi egészségügyi hatóságok hétfőn közel 100 ezer új esetet regisztráltak, a fertőzés szövődményeiben pedig 446-an hunytak el. A szubkontinensnyi ország egyes államaiban olyannyira kritikus a járványhelyzet, hogy az orvosoknak már arról kell dönteniük, hogy melyik beteg életét mentik meg.

Gudzsarát államban több kórházban is súlyos hiány lépett fel a lélegeztetőgépekből, ezért a helyi kormányzó a létfontosságú orvosi eszközök azonnali áthelyezéséről döntött, melyek szállítása sajnos nem mindig történt szakszerűen: egy jól dokumentált esetben például egy kukásautó platóján sikerült átfuvarozni 34 lélegeztetőgépetValsadból Szúratbaírja az India Today angol nyelvű hírportál.

Az esetről készült döbbenetes felvételek futótűzként terjedtek el a közösségi médiában. Így jutott el a hír a lélegeztetőgépek szállításárért felelős fuvarozó céghez is, melynek a vezetősége azonnal belső vizsgálatot rendelt el az esettel kapcsolatban.

A koronavírus-fertőzőtek számának folyamatos növekedése miatt egyébként Narendra Modi indiai miniszterelnök nemrég vészmegbeszélést tartott az egészségügyi hatóságok vezetővel, akikkel abban állapodott meg, hogy újabb járványügyi korlátozásokat rendelnek el a legsúlyosabban érintett államokban.

Az indiai kormány egyúttal további erőfeszítéseket tesz az oltási kampányának felgyorsítása érdekében és hamarosan minden 45 év fölötti számára elérhetővé teszik az vakcinát. Ezt többek között úgy próbálja elérni a kabinet, hogy részleges exporttilalmat rendelt el az Indiai Szérum Intézet (SII) nevű gyógyszergyár által előállított koronavírus-vakcinákra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?