KÜLFÖLD

Döbbenetes, mennyire meggazdagodtak a vakcinagyártókhoz közeli üzletemberek

A vakcinaeladásokból megtollasodott pénzemberek vagyonából mindenkit be lehetne oltani a világon, aki még nem kapott vakcinát.
címkék:

A globális vakcinaeladásokból származó bevételek igazságos újraelosztásáért küzdő Népi Vakcinaszövetség (People’s Vaccine Alliance) egy közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésének anyagi hátterét nagyobb részt a nemzeti kormányok teremtették elő közpénzből, az oltóanyag-értékesítésekből származó jövedelem mégsem a közös kasszába, hanem a gyógyszeripari óriásvállalatokhoz kerül, ami finoman szólva is igazságtalan.

A civil szervezet ezért felszólította a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 országokat, hogy gyakoroljanak nyomást a monopolhelyzetben lévő gyártókra, és érjék el náluk, hogy önként lemondjanak a vakcinákkal kapcsolatos szabadalmak szellemi tulajdonjogáról – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

Álláspontja igazolására a civil szervezet kilenc olyan, vakcinagyártó vállalatokhoz közeli üzletembert és vezérigazgatót gyűjtött össze, akiket a világjárvány tett dollármilliárdossá.

Az „oltásmilliárdosok” listáját Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója vezeti, akit szorosan követ a második helyen a német BioNTech egyik alapítója és tulajdonosa, Ugur Sahin. Mindkettejük nettó vagyona megközelítőleg 4 milliárd dollár, amit szinte teljes egészében a világjárvány alatt sikerült összehozniuk. Mögöttük található három Moderna-befektető, a Moderna oltóanyagának gyártására és csomagolására szerződött cég elnöke, valamint a kínai CanSino Biologics oltóanyaggyártó három társalapítója.

„Ezek a milliárdosok az emberi arcai annak a hatalmas profitnak, melyre a gyógyszeripari vállalatok tettek szert az elmúlt egy évben. (...) Sürgősen meg kell szüntetnünk a szellemi tulajdonból származó monopóliumokat, hogy növeljük az oltástermelés volumenélt és a beoltottak számát a világban”

– fogalmazott Anna Marriott, a Népi Vakcinaszövetség egészségügyi szakembere, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsorolt szupergazdagok összvagyona 19,3 milliárd dollár, ami elegendő lenne a világ elmaradott és szegény országaiban élő csaknem 3 milliárd embert beoltására, akik jelenleg mindössze a vakcinák 0,2 százalékához férnek csak hozzá.

Winnie Byanyima, a szervezet másik tagja, az ENSZ AIDS-elleni programjának ügyvezető igazgatója szerint „felháborító, hogy vakcinagyártás szabadalmainak birtokosai még mindig nem osztották meg technológiájukat, mert ez egyenes bizonyíték arra, hogy a nyereség továbbra is fontosabb számukra, mint az életmentés.”

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója

Egyre több kormány támogatja a Covid–19 elleni oltóanyagok szabadalmának ideiglenes felfüggesztését, ami az egész világon közkinccsé tenné a vírus elleni vakcinák technológiáit. Nemrég Joe Biden amerikai elnök és Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos is jó ötletnek nevezte a tervet.

A vakcinagyártók persze foggal-körömmel tiltakoznak ellene, hisz egy ilyen döntés lényegében padlóra küldené a részvényeik árfolyamát és a monopolhelyzetük is varázsütésre megszűnne.

A Népi Vakcinaszövetség listáján szereplő „oltásmilliárdosok”

  1. Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója – 4,3 milliárd dollár
  2. Ugur Sahin, a BioNtech alapító vezérigazgatója – 4 milliárd dollár
  3. Timothy Springer, immonulógus és Moderna-befektető – 2,2 millliár dollár
  4. Noubar Afeyan, a Moderna elnökségi tagja – 1,9 milliárd dollár
  5. Juan Loper Belmonte, a Moderna-féle vakcina gyártásáért felelős cég igazgatója – 1,8 milliárd dollár
  6. Robert Langer, Moderna-befektető – 1,6 milliár dollár
  7. Zhu Tao, a kínai CanSino Biologics alapítója – 1,3 milliárd dollár
  8. Qiu Dongxu, a CanSino Biologics alapítója – 1,2 milliárd dollár
  9. Mao Huinhoa, a CanSino Biologics elnök-vezérigazgatója – 1 milliárd dollár

A Pfizer vállalat holland, gibraltári, luxemburgi és delaware-i leányvállalatokat használ fel ahhoz, hogy kevesebbet kelljen adóznia egyre növekvő bevételei után − állítja a Follow the Money nevű hollandiai oknyomozó portál. A lap szerint a cég a leányvállalatok miatt olyan jól adózik, hogy arányosan kevesebb adót fizet, mint egy átlagos holland pékség.

A hollandiai Capelle aan den IJssel város egyik irodaparkjában álló jellegtelen téglaépület előtt állva nem is gondolnánk, hogy az egy milliárdokat érő vállalatnak ad otthont. A vállalkozás éves bevétele meghaladja a 36 milliárd eurót, és ezzel Hollandia 15 legnagyobb forgalmú vállalata közé tartozik. Ennyi pénzzel az ember egy tekintélyes, fényes épületet várna el egy frekventált helyen. Viszont ez a Pfizer vállalat hollandiai kirendeltségének otthona.

A cég bombaévre számít: 2021-ben több mint 21 milliárd eurós bevételt remél csak a német BioNTech céggel közösen kifejlesztett Covid-vakcinából – írja a Follow the Money hollandiai oknyomozó portál.

Az oldal utánajárt, hogy a világ első, Európában és az Egyesült Államokban a legnagyobb mennyiségben használt koronavírus elleni vakcinájának forgalmazója pontosan milyen adóterhekre számíthat. Kiderült, az amerikai cég egy agresszívan megtervezett adózási struktúrához számos külföldi leányvállalatot használ fel. A Follow the Money szerint az államkasszákba már kevesebb jut majd el, mivel az eredetileg amerikai Pfizer nagy valószínűséggel adóparadicsomokon keresztül csatornázza át a kormányoktól az oltóanyagáért kapott milliárdokat – ahogyan egyéb bevételeivel is teszi. Ezek közé tartozik Hollandia, Luxemburg, Írország és az USA-beli Delaware állam is. A holland cégnyilvántartásban például megtalálható az AHP Manufacturing, amely a Pfizerhez tartozik, és egy luxemburgi székhelyű holdingvállalat, a Pfizer Shareholdings Intermediate Sarl. Ennek a társaságnak az alapszabálya viszont már gibraltári társaságok részvételét mutatja.

A Pfizer számos, az Egyesült Államokon kívüli tevékenysége egy hollandiai, Capelle aan den IJssel-i székhelyű vállalat alá tartozik: C.P. Pharmaceuticals International CV (CPPI). A CPPI-nek több mint 350 leányvállalata van világszerte, köztük tucatnyi az adóparadicsomokban, Írországban (25) és Luxemburgban (26). A 2018/19-es pénzügyi évben a CPPI óriási, 40,3 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le és 11,9 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el. Mindezt mindössze 220 alkalmazottal. A társaság nyeresége az elmúlt évtizedben a 2010-es 10 milliárd dollártól a 2017-es közel 20 milliárd dollárig terjedt. Összesítve a profitja tíz év alatt csillagászati összeget, 169,5 milliárd dollárt tesz ki. Ebben a tengerben láthatóan csak egy csepp a Comirnaty nevű vakcina után befolyt 5,2 milliárd eurós nyereség.

A Pfizer nem csinál titkot abból, hogy arányaiban jóval kevesebb adót fizet, mint egy átlagos sarki pékség Hollandiában. A 2020-as éves jelentése 13,5 százalékos „effektív adókulcsot” említ (63. oldal). A Capelle aan den IJssel-i CPPI vállalat éves jelentése szerint a 2018/19-es üzleti évben 14,7 százalékos „tényleges adókulcsa” volt. Azaz a CPPI 2 milliárd dollár adót fizetett. Az előző évben ez még 17,4 százalék volt, ami több mint 3 milliárd dollárnyi adót jelentett.

A Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagnak köszönhetően szépen gyarapodik a cégek bevétele, ami a 2021-es év első negyedévében 42 százalékkal 14,6 milliárd dollárra emelkedett. Ebben az évben összesen 21 milliárd értékű vakcinát adtak el, ami 5,2 milliárdos nyereséget jelent. A nyereség nagy részét további fejlesztésekre költik majd − számolt be az ATV.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?