Létrehozva: 2021.09.09.

Egy francia óriásvállalat éveken át pénzelte az Iszlám Államot

Döbbenetes dokumentumok láttak napvilágot Európa egyik legnagyobb cementipari vállalatáról.

Egy francia cementipari óriásvállalat, a Lafarge éveken keresztül, több millió eurót fizetett a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezetnek azért, hogy a radikálisok szabadon hagyják működni a cég egyik Észak-Szíriában található üzemét – derült ki a török Anadolu hírügynökség birtokába került hivatalos dokumentumokból. A kiszivárgott iratok hatására kedden egy fellebbviteli francia bíróság „emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességgel” vádolta meg a céget. A botrány hatalmas.

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján a 2011-ben kirobbant szír polgárháború után a Lafarge összesen csaknem 13 millió eurót (4,5 milliárd forint) fizetett kisebb összegekben az Iszlám Államnak, és más iszlamista csoportoknak, hogy garantálja egy észak-szíriai üzemének működőképességét. A vállalat a pénzt főleg arra használta fel, hogy megkönnyítse a munkások és az áruk mozgását a terroristákhoz tartozó ellenőrzőpontokon keresztül. A Lafarge emellett állítólag olajat és más nyersanyagokat is vásárolt a fegyveresektől, akik sok esetben cementet kaptak cserében, melyet az erődítményeik és földalatti alagutaik építésére használtak.

Az Aleppótól mintegy 150 kilométerre északkeletre fekvő dzsalabiyai cementgyár végül 2014-ben az Iszlám Állam kezére került. Ez arra kényszerítette a vállalatot, hogy elhagyja az országot és evakuálja a külföldi alkalmazottait.

[caption id="" align="alignnone" width="2480"]France's Lafarge loses ruling in Syria 'crimes against humanity' case Az észak-szíriai Dzsalabiya városban találhat Lafarge cementgyár, ami terroristáknak fizetett védelmi pénzeknek köszönhetően működhetett.[/caption]

A botrányos dokumentumok kiszivárgása után a legfelsőbb fellebbviteli francia bíróság úgy döntött, hogy az „emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességének” vádját továbbra is fenn kell tartani a Lafarge ellen. Ezzel a példátlan határozattal a törvényszék hatályon kívül helyezte egy alacsonyabb szintű bíróság döntését, mely korábban felmentette a vállalatot ebben a vádpontban. Jogvédő csoportok emellett terrorizmus finanszírozásával, az uniós embargó megsértésével és mások életének veszélyeztetésével is vádolják a céget a szíriai tevékenysége miatt.

A Lafarge, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcim csoporttal, korábban elismerte, hogy fizetett közvetítőknek Szíriában, hogy tárgyaljanak az iszlamista fegyveresekkel, de tagadta a terroristák finanszírozásának vádját.

[caption id="" align="alignnone" width="770"]France: Lafarge loses ruling in Syria crime against humanity case | France News | Al Jazeera A Lafarge Európa egyik legnagyobb cementipari vállalata.[/caption]

A francia sajtóban egyébként 2014 januárjában jelentek meg az első hírek arról, hogy a Lafarge finanszírozza a közel-keleti iszlám terrorizmust. Az ügyben végül eljárás is indult, de egy alsóbb rendű bíróság minden vádpont alól felmentette a cégét. A most kiszivárgott dokumentumok viszont lényegében mindent bizonyítanak a korábban felmerülő vádakból. A vállalat elleni per tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt