KÜLFÖLD

Egy migráns azt üvöltötte, hogy koronavírusos, majd leköpött egy rendőrt Franciaországban

A színes bőrű nő vélhetően csak fenyegetőzött, de a biztonság kedvéért a rendőröket felmentették a munkavégzés alól.

Ahogy azt a korábban megírta, a többségében migránsok lakta párizsi kerületekben és a francia főváros környéki településeken a bevándorlók magasról tesznek az emberek szabad mozgását korlátozó járványügyi intézkedésekre. Úgy piacoznak és bandáznak, mintha semmilyen korlátozás sem lenne életben Franciaországban, sőt, még a higiéniás okokból előírt 1 méter távolságot sem képesek betartani egymás között.

FF2-es típusú maszk egy francia rendőrön. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto)

A rendőrség és más rendfenntartó szervek az erejükön felül teljesítve próbálják betartatni a járványügyi szabályokat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az idő múlásával ez egyre nehezebb lesz. A La Parisien című konzervatív hírportál például arról adott hírt a hétvégén, hogy egy migráns azt üvöltötte, ő bizony koronavírusos, majd leköpte az őt igazoltató rendőrjárőröket.

Az elképesztő incidens egy főleg migránsok lakta párizsi elővárosban, Longjumeauban történt. Az utcán járőröző rendőrök el szerették volna kérni azokat a dokumentumokat a bevándorlótól, melyek feljogosítják az kőterületen való tartózkodásra, de az igazoltatás közben a színes bőrű nő elvesztette a fejét. „Mocskos fehérek, remélem, mindannyian elkapjátok a vírust. Én fertőzött vagyok, mind meg fogtok halni” – üvöltötte a nő, majd leköpte a járőröket.

Essonne megye főügyésze, Caroline Nisand azt mondta a La Parisiennek, hogy a nő nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, korábban már többször is letartóztatták kisebb bűncselekmények miatt. A hivatalnok arról is tájékoztatást adott, hogy az elkövetőt gyorsított eljárásban 7 hónap börtönbüntetésre ítélték, a rendőrök pedig két hétre felfüggesztették a munkavégzés alól, hogy a biztonság kedvéért karanténba vonulhassanak

A hivatalos adatok szerint vasárnapra virradóra 40 174 koronavírus-fertőzött beteget, és 2606 halálos áldozatot regisztráltak az egészségügyi hatóságok Franciaországban. A kórházban ápolt betegek száma mintegy tíz százalékkal 19 354-ra emelkedett 24 óra alatt, közülük 4632-en vannak intenzív osztályokon, ami 359-cel több mint szombat este.

És ezeket olvastad már?