KÜLFÖLD

Egy román kikötőben tízszer több ammónium-nitrátot tárolnak, mint amennyi a bejrúti katasztrófát okozta

Ha ekkora mennyiségű ammónium-nitrát felrobbanna, akkor az megközelítőleg hasonló erejű lenne, mint a Hirosimára ledobott atombomba.

Románia tengeri kapujának számító Konstanca kikötőjében körülbelül 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, ami nagyjából tízszer nagyobb mennyiség, mint ami a bejrúti katasztrófát előidézte múlt héten – írja a Romania Journal angol nyelvű román hírportál.

A kikötő üzemeltetőjének tájékoztatása szerint a 26 ezer tonna ammónium-nitrátot nem egy helyen, hanem három különböző raktárban tárolják a legmagasabb biztonsági óvintézkedések mellett. A bejrúti robbanás miatt azonban a helyi katasztrófavédelem felszólította a veszélyes anyagokkal foglalkozó illetékeseket, hogy rendelkezzenek az állam által előírt biztonsági tervekkel. Az illetékes román hatóságok szerint a Konstancában tárolt vegyi anyagok speciális, a katasztrófavédelem által jóváhagyott raktárakban állnak.

A Konstancában található mennyiségből egyébként 4098 tonnát fognak a következő két hétben Magyarországra szállítani, hogy műtrágya készüljön belőle.

Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs veszély, hiszen a román hatóságok szigorúan betartatják a veszélyes anyagok tárolására, mozgatására vonatkozó európai szabályokat.

A román hatóságok is azonnal vizsgálni kezdték nem csak a konstancai kikötőben tárolt és rakodott anyagokat, de azt is, hogy veszélyt jelent-e Marosvásárhelyre a város peremén működő Azomures műtrágyagyár. Ez többek között ammónium-nitrát alapú műtrágyát is gyárt, amilyen Bejrútban robbant.

26 kilotonna

A romániai tengeri kikötők igazgatósága csütörtökön közölte, hogy a konstancai kikötőben jelenleg közel 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak. Ez mintegy tízszerese annak a mennyiségnek, amely Bejrútban felrobbant. Az igazgatóság közlése szerint öt társaság rakodik és tárol ideiglenesen ammónium-nitrátot Konstancán, mindegyik a katasztrófavédelem engedélyével, és a vonatkozó európai szabályozások szigorú betartásával.

Az igazgatóság azt is közölte, hogy a jelenleg tárolt mennyiség átlagosnak mondható. Az év eleje óta több mint 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak Konstancán tengeri és folyami hajókba.

A marosvásárhelyi Azomures társaság közleményben tudatta, hogy a gyár területén nem tárolnak nagy mennyiségű ammónium-nitrát alapú műtrágyát. A terméket a gyártás után azonnal értékesítik, és elszállítják. A gyár azt is állítja, hogy az általuk gyártott műtrágya magától nem gyúlhat meg, nem robbanhat fel, tehát nem veszélyes, ha a tárolásánál, mozgatásánál betartják a vonatkozó európai normákat. A műtrágya csak akkor bomolhat fel veszélyes anyagokra, ha hőnek vagy tűznek van kitéve.

Ludovic Orban miniszterelnök pénteken elmondta: a konstancai kikötőben tárolt műtrágya kereskedelmi szerződés tárgyát képezi, és csak addig tartják ott, amíg hajóra nem rakhatják. Hozzátette, mind a belügyminisztériumtól, mind a katasztrófavédelemtől tájékoztatást kért, és biztosították, hogy mindent megtettek a biztonság érdekében.

Romániában 2004 májusában 18 ember életét követelte és 13 személyt súlyosan megsebesített egy ammónium-nitrát szállítmány felrobbanása. Akkor a dél-romániai Mihailestien balesetet szenvedett, felborult és kigyulladt egy 20 tonna műtrágyát szállító teherautó. Az áldozatok között tűzoltók, újságírók és olyan helybeliek is voltak, akik az út mellé kiszóródott műtrágyából próbáltak lopni. Csütörtökön az Aradot Temesvárral összekötő országúton gyulladt ki egy 24 tonna ammónium-nitrát alapú műtrágyát szállító kamion. A tűzoltóknak még az előtt sikerült eloltaniuk a tüzet, hogy az a rakományra is átterjedhetett volna.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?