Létrehozva: 2021.04.16.

Egy Soros György pénzén felhizlalt NGO megváltoztatná a neki nem tetsző választási törvényeket Amerikában

A 2020-as elnökválasztást követően helyi és szövetségi szinten is parázs vita alakult ki a választási törvények módosítása körül Amerikában. A republikánusok a törvények szigorításán, a demokraták pedig a lazításán dolgoznak nagy erőkkel. Ez a vita alapvetően politikai természetű, de nemrég több óriásvállalat, valamint egy Soros György pénzén felhizlalt „jogvédő” civil szervezet is úgy gondolta, hogy beszáll az Amerika lelkééért folytatott küzdelembe.

A 2020-as amerikai elnökválasztás óta eddig az USA 50 tagállamából 43-ban nyújtottak be választójogi reformokról szóló törvényjavaslatokat a helyi törvényhozásokban. A republikánusok szerint szigorítani kell a voksolással kapcsolatos szabályokon, hogy elejét vegyék a lehetséges visszaéléseknek és csalásoknak. Ezzel szemben azonban a demokraták úgy gondolják, hogy a törvények radikális lazítására van szükség, hogy kiszélesítsék a szavazáshoz való hozzáférhetőséget.

Ahogy arról a korábban beszámolt, a demokraták által uralta szövetségi törvényhozás március elején megszavazta a választási rendszer alapos átalakításáról szóló, H. R. 1-ként is emlegetett törvénytervezetet, amely egyebek mellett enyhítené a szavazásra jogosultakkal szemben támasztott jogi feltételeket, kibővítené a választói regisztrációt és felgyorsítaná a börtönből szabadult bűnözők szavazáshoz való hozzáférését. (A törvény elfogadása előtt pár órával húsz államügyész írt alá egy nyílt levelet, melyben alkotmányellenesnek nyilvánították a módosításokat. Többek közt azért, mert a választások lebonyolítása tagállami hatáskör, abba elviekben a szövetségi kormányzat nem szólhat bele.)

(A kép illusztráció)

Mivel a szövetségi szintű kongresszus egyik házában sincs többsége a republikánusoknak, ezért ők jobb híján az állami törvényhozásokban próbálják meg érvényesíteni az érdekeiket. Georgiában például már el is fogadtak egy a választási szabályok átalakításáról szóló törvényt, amit március utolsó hetében iktatott be Brian Kemp, az állam jobboldali kormányzója. Az új jogszabályok persze nem arattak osztatlan sikert: a civil szervezetek rasszizmust kiáltottak, a Demokrata Párt farzsebében lévő óriásvállalatok pedig arcpirító zsarolással próbálják elérni a módosítás visszavonását. Georgia két legnagyobb foglalkoztatója, a Delta légitársaság, valamint a Coca-Cola is azzal fenyegetőzik már hetek óta, hogy kiszerveznek bizonyos termelési egységeket az államból, ha nem teljesítik a követeléseiket.

A georgiai események után a választási rendszerek körül kialakult vita országossá vált, és jelenleg nagyon úgy fest a helyzet, hogy hamarosan kezdetét veszi egy végeláthatatlan jogi háború az amerikai jobb- és baloldal között az ország lelkéért.

Történt ugyanis, hogy a Wall Street piacvezető pénzintézetei, 60 nagy ügyvédi iroda és számtalan multinacionális vállalat fogott össze a Soros György dollármillióival felhizlalt Brennani Igazságügyi Központtal (Brennan Justice Center), hogy minden nekik nem tetsző választási törvényt jogi úton lehetetlenítsenek el az országbanírja a New York Times internetes kiadása.

A New York Times cikkében természetesen egy árva szóval sem említik, hogy a Brennani Igazságügyi Központot pontosan ki finanszírozza. Egy gyors Google-keresés után azonban kiderült, hogy magát a „választási törvények legnagyobb védelmezőjének” mondó non-profit szervezet mögött a Soros György tulajdonában lévő Soros Alapkezelő (Soros Fund Management) és a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) állnak. Ez a két szervezet nem kevesebb, mint 7,5 millió dollárt (2,2 milliárd forint) adott együttesen a jogvédő csoportnak az elmúlt években.

A Brennani Igazságügyi Központ és a vele összeállt cégek, pénzintézetek és ügyvédi irodák szövetségének szóvivője, Brad Karp a következőket mondta a szervezet céljairól a sajtónak:

„Határozottan elítéljük azokat a jogalkotási erőfeszítéseket, melyek a szavazás lehetősége elé felesleges akadályokat és korlátokat állítanak, nem pedig könnyebbé teszik a folyamatot. Azt tervezzük, hogy bíróságon támadunk meg minden olyan választási törvényt, amely felesleges korlátokat ír elő a választójog gyakorlásához, és amelyek az alulreprezentált csoportokat korlátozzák a szavazásban.”

Brad Karp, az összefogás vezetője, a Paul Weiss ügyvédi iroda elnöke. (Forrás: Paul Weiss Twitter)

A Times cikke szerint a szövetségben résztvevő óriáscégek igazgatóinak első nagy találkozójára hétfőn került sor. A multimilliomos pénzemberek elviekben itt arra jutottak, hogy a georgiai államban nemrég meghozott választási törvényekhez hasonló módosításokat határozottan elutasítják, és mindent megtesznek az ilyen és ehhez hasonló jogszabályok ellen a jövőben. (A találkozón többek között részt vett az American Express hitelkártya-társaság, a Merck & Co. gyógyszeripari vállalat és a Levi Strauss & Co. ruházati cég vezetője is.)

A találkozó után a Brennani Igazságügyi Központ kiadott egy közleményt, mely szerint az összefogás Georgia, Texas, New Hampshire, Florida, Michigan és Arizona államokat fogja célba venni. Állításuk szerint ugyanis ezekben a republikánus vezetésű tagállamokban a „szavazókat elnyomó törvényjavaslatokat” készülnek elfogadni, melyek csak indokolt esetben tennék lehetővé a levélszavazást, kötelezővé tennék a fényképes igazolvánnyal történő hitelesítést az eddigi aláírásos rendszer helyett és gyakoribbá tennék a szavazói névjegyzékek frissítését.

Egyelőre kevesen reagáltak a politikusok közül a senki által meg nem választott cégóriások és a Soros-féle civil szervezet agresszív támadására, ugyanis még nem látni pontosan, hogy mennyire alantas jogi eszközökkel kívánják elérni a céljaikat. Talán Indiana állam hármas számú választókörzetének szövetségi képviselője, Jim Banks volt az első, aki felszólalt a baloldali szervezkedés ellen.

A törvényhozás Köztársasági Tanulmányi Bizottságának republikánus párti elnöke azt írta a közösségi oldalán, hogy „egyetlen vállalat sem lehet erősebb, mint az önök által választott kormány!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

KÜLFÖLD

„Félek, hogy elfelejt, még csak 4 éves” - azt hitték, hogy csak gyomorégése van, most az életéért küzd az édesanya

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár