Létrehozva: 2020.08.06.

Egy svéd diplomata kenőpénzért adott vízumot afgán migránsoknak, letartóztatták

Nem tudni, hogy a gyanúsított mennyiért árulta a beutazásra jogosító dokumentumokat, de vélhetően jól keresett a biznisszel.

Szerző Gaál József

Felmentettek a munkavégzés alól és letartóztattak egy svéd diplomatát, akit azzal gyanúsítanak, hogy több mint 100 afgán migránsnak adott svéd vízumot pénzbeli ellenszolgáltatásért cserébe – írja Sveriges Television (SVT) nemzeti műsor szolgáltató.

A svéd külügyminisztérium egykori alkalmazottja több éven át dolgozott az iszlámábádi svéd nagykövetségen. A gyanú szerint innen állított ki 121 Pakisztánba menekült afgán migráns nevére svéd vízumot kenőpénzért cserébe. A külügyminisztériumnak küldött iratokban az illegálisan kiállított vízumok többségét azzal indokolta a diplomata, hogy a jogosultaknak az Ericsson nevű távközlési vállalat meghívása miatt kell beutaznia Svédországba. A hatóságok a sokadik ilyen kérelem után kezdek el gyanakodni.

A korrupt diplomata ügyével foglalkozó ügyész Arne Fors szerint egyértelmű, hogy a vádlott a törvényeket tudatosan megszegve, anyagi haszonszerzés céljából állította ki a vízumokat. Arne azt mondta a Sveriges Television (SVT) nemzeti műsor szolgáltatónak, hogy letöltendő börtönbüntetést fog kérni a férfira.

A gyanúsított ügyvédje, Thomas Bodström kategorikusan elutasította az összes vádat, azzal érvelve, hogy az ügy egyetlen felelőse a Svéd Migrációs Testület, ami hibásan fogalmazta meg az útlevelek kiadására vonatkozó szabályokat. Tehát az ügyfele valójában egy áldozat, aki nem követett el hibát.

Svédországban egyébként nem ez az első országos vízum-botrány. 2018-ban a Svéd Állami Számvevőszék számos Európán kívüli nagykövetség ellen indított vizsgálatot, miután majdnem 300 kitöltetlen vízum tűnt el nyomtalanul külföldi kirendeltségekről. A beutazásra jogosító hivatalos dokumentumokat vélhetően a fekete piacon értékesítették, de ezt a számvevőszék végül nem tudta bizonyítani, ezért az eljárást megszüntették.

Más alkalommal a svéd migrációs hivatal egyik alkalmazottja bukott le. Az alkalmazott 121 migránsnak állított ki hamis vízumot, hogy azok az országban maradhassanak. Az illetőt 2017-ben egyszer már elbocsátották hivatalából, miután kiderült, hogy kilenc elutasított vízumkérelmet hamisított át elfogadott státuszúra, és további 14-et kiadott, holott azokat nem lett volna szabad jóváhagyni. Arne Fors ügyész az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az illető többedmagával dolgozott.

Kiderült hogy 21 afgán migránsnak egy teniszbajnokságra érvényes meghívóval sikerült kiadni a vízumokat, azonban egyértelmű, hogy ezek a meghívók hamisak voltak, és a hivatal munkatársainak észre kellett volna venniük ezt.

Az elmúlt években több európai országban is megjelentek ezek a hamis ürügy útján kiadott vízumok, tartózkodási engedélyek. 2017-ben például egy francia orvosokból és bevándorláspárti aktivistákból álló csoportot lepleztek le, miután fény derült arra, hogy hamis orvosi papírokat állítottak elő illegális bevándorlóknak, hogy így jussanak hozzá a tartózkodási engedélyhez.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

"Visszaeső bűnöző vagyok" - szabálysértést követett el a Házasság első látásra Petrája

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megrohamozott a rendőrség egy gyermekpornó-találkozót: Letartóztatták a pedofilokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni