KÜLFÖLD

Egyre nagyobb a nyugtalanság a szigorításokat mellőző Svédországban

A skandináv ország külön utakon jár. A gazdaság megmentése érdekében nyitva maradtak a síközpontok, az éttermek és az iskolák is. A lakosság eddig elfogadta a kormány döntését, ám az elmúlt napok számai egyre nagyobb aggodalmakkal töltik el a svédeket.
  • Szerző: WM

Április 2-án annyi új napi koronavírusos megbetegedést regisztráltak Svédországban, amennyire korábban soha nem volt példa. Az új esetek száma meghaladta a 620-at. Ráadásul 69 ember vesztette életét egy nap alatt a járványban, ami szintén rekordnak számít.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A svédeknél az éttermek is nyitva maradtak
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Már ezek a hírek is nyugtalanságot okoztak a közvélemény számára, ám svéd sajtóhírek arról is beszámoltak, hogy az ország több nagyvárosának idősek otthonaiban is megjelent a vírus, és összesen több száz nyugdíjas fertőződött meg.

Stockholm környékén több idősek otthona is a Familjeläkarna céghez tartozik. A vezetőjük az egyik helyi lapnak elmondta, hogy az ő otthonaikban eddig 250 megbetegedésről tud. Sokan közülük krónikus betegségben szenvednek, 50-en pedig már meg is haltak. A fővárosi régióban csak az idősek otthona fele tartozik a Familjeläkarna-hoz, így hogy pontosan hány otthonban élő idős kaphatta el a betegséget, azt még megjósolni is nehéz. Az emberek pedig elkezdték feltenni a kérdést, hogy helyes volt a kormány nagyon enyhe szabályozása? Nem lenne itt az ideje, még ha későn is, de tenni valamit a világjárvány svédországi megfékezése érdekében? A svéd kormány a héten meghozta az eddigi legszigorúbb szabályozását, ami abban merül ki, hogy az ország idősek otthonait tilos lesz látogatni határozatlan ideig.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?